Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

16. 09. 2021. 13:03   >>  14:56 6

DF-DEMOKRATE

URA da doprinese prevazilaženju krize

Demokratski front (DF) pozvao je Građanski pokret URA da, kako su kazali, pokažu neophodnu odgovornost i pomognu kako bi zajedno izašli iz teške političke krize, u kojoj se Crna Gora nalazi. Iz Demokratske Crne Gore poručuju da će biti čuvari Sporazuma od 9. septembra.

Iz Demokratskog fronta su kazali da su očekivali da će građanski pokret URA snažno pozdraviti dogovor, postignut između DF-a i Demokratske Crne Gore, kojim se prevazilazi duboka društvenopolitička kriza.

Podsjećamo, poslanica GP URA Božena Jelušić poručila je da GP URA čvrsto stoji pri svim tačkama Sporazuma o formiranju vlasti od 9. septembra prošle godine. Građanski pokret URA saopštio je danas da ako Demokratski front (DF) i Demokrate imaju potrebnu većinu za rekonstrukciju Vlade, mogu već danas da zakažu sjednicu Skupštine Crne Gore.

"Pritom vjerujemo da je upravo to bila ideja, koju su predložili i zagovarali naši partneri iz parlamentarne većine", kazali su iz DF-a.

Podsjećaju da je na posljednjem sastanku predstavnika parlamentarne većine postignut jednoglasan zaključak da će svi podržati dogovor između DF-a i Demokrata.

"Predstavnik pokreta URA na tom sastanku posebno je apostrofirao neophodnost dogovora DF-a i Demokrata, i da sporazum trojice nosilaca Liste od 9. septembra ne bude ugrožen tim dogovorom", dodaju iz DF-a.

Poručuju da su Demokratski front i Demokrate postigli dogovor o razrešenju političke krize, uprkos ranijim nesporazumima i poremećenim odnosima, te kako dodaju, očekuju da svi konstituenti parlamentarne većine, uključujući i Uru, daju svoj doprinos prevazilaženju krize.

"Podsjećamo da je DF ostao u potpunosti dosljedan u svom odnosu prema bivšem režimu i zarobljenim kriminalno kurumpiranim pravosudnim institucijama. Mi smo upravo garant da se ključna obećanja, koja smo dali građanima 30. avgusta, u potpunosti ispune", kazali su iz DF-a.

Demokrate: Očekivali da URA pozdravi dogovor

Iz Demokratske Crne Gore poručili su Građanskom pokretu URA da će biti čuvari Sporazuma od 9. septembra.

"Umjesto da kolege iz GP URA shodno proklamovanim evropskim, građanskim, konstruktivnim i širokim politikama kakve tvrde da vode, pozdrave dogovor dva najveća subjekta u vladajućoj većini koji znači prevazilaženje krize i stabilizaciju Vlade Crne Gore koja se nalazi pred generacijskim izazovima, iz njihovih redova jutros dobijamo veoma kisjelo i nekako ljutkasto saopštenje koje na račun partnera iznosi optužbe kako su “ministarske fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije'", navodi se u reagovanju Demokrata.

Pitaju se želi li to URA da im poruči da je dogovor i stabilizacija parlamentarne većine loša stvar za Crnu Goru?

"Apsolutno ćemo biti čuvari sporazuma čiji smo idejni tvorci i autori svakog slova Sporazuma nastalog u kabinetu predsjednika Demokrata, jer je taj Sporazum za Demokrate zakon, i nećemo dozvoliti nikom da jeftine političke poene kapitalizuje putem spinova i najjeftinijih mogućih politikantskih igrica kojima pokušavaju zasluge prigrabiti za sebe. Isto, dakle, kao u slučaju Cetinja: boriti se da do ustoličenja ne dođe, a onda neistinama stvarati krivu sliku u javnosti koja ama baš nikako ne odgovara stvarnim događajima", poručuju Demokrate.

Partnerima sa kojima čine vlast poručuju da su prije samo nekoliko dana tvrdili da podržavaju dogovore dva najveća subjekta, a kako dodaju, sada kad je DF pristao na rekonstrukciju Vlade, stiže napad.

"I to od onih koji su sa DF-om pisali jednu i drugu verziju tužilačkih zakona. Kisjelost koja se jednostavno ne može ne primijetiti svjedoči propaloj nadi GP URA da će neko drugi preuzeti krivicu za rušenje Vlade, dok bi se oni u tom slučaju mogli izmigoljiti a ipak ostvariti cilj. Žalimo slučaj", navodi se u reagovanju.

O tome koliko su gladni fotelja, kao su kazali, "najbolje objašnjava to da dolaze od onih koji su sa četiri mandata zaposjeli sve što je bilo moguće, i pozapošljavali koga god su imali".

"Demokrate su, kažu, “gladne fotelja”, a jedni smo od 37 poslanika koji od početka podržavaju Vladu, a niti jedno ministarstvo. Nemojmo, partneri, preočigledno je", stoji u reagovanju te partije.

Dodaju da o tome, koliko su u GP URA ljuti, svjedoči i nagli i nimalo logični zaokret povodom Tužilačkog savjeta.

"Dok mi mjesecima pričamo da se tu stvari moraju uraditi bez greške tako što će biti izabrani nepartijski ljudi, URA nas optužuje da opstruiramo, a sad kad je i to na putu da bude u najkraćem roku gotovo, sad je to odjednom kalkulacija? Pa partneri, da nije presmiješno bilo bi tužno i to mnogo tužnije od vaših izliva ljubavi vašem, kako sami rekoste, bratu Katniću", kazale su Demokrate.

Poručuju da se u potpunosti slažu da Crna Gora mora biti evropska, građanska i ekološka država.

"I u tom cilju predlažemo da se, uz našu punu podršku dakako, prihvatite posla u ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine, jer ne vidimo kako to kao partija zelenih kanite obaviti iz sektora bezbjednosti, a žao nam je da vaši potencijali ne dođu do izražaja jer smo mi malo društvo velike zapuštenosti i potreban nam je svaki sposoban čovjek. Takođe, iz svega ovoga proizilazi zaključak, ako Demokrate, SNP, Prava, DF nemaju većinu, onda je ima Ura sa DPS. Pa sa srećom drugari", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније