Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

18. 09. 2021. 11:56 >> 13:04
7

ŠEHOVIĆ

"Odbranimo CG pred naletom šovinizma"

Krupni izazovi zahtijevaju jedinstvo emancipovane i pristojne Crne Gore, smatra potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović. Zato političke razlike, sujete, dijeljenje lekcija treba ostaviti po strani, isto kao i izaći iz sigurne zone neuključivanaja u aktuelne izazove i raznih kakulisanja, kazao je on je na sjednici Opštinskog odbora Socijademokrata Tuzi.

"Ovako koncipirana marionetska vlast nas svakim danim sve više udaljava od evropskog i evroatlanskog sistema vrijednosti. U ovih godinu dana pokazali su manjak ozbiljnosti, odgovornosti i kapaciteta, dok su svu energiju usmjerili na produbljivanje podjela i vraćanje Crne Gore u sumorne 90-te”, poručio je Šehovič.

Obraćajući se članovima odbora, Šehović je naglasio neizmjerno važnu ulogu manjinskih naroda u Crnoj Gori, koje, kako su naveli u saopštenju, ovakva retrogradna vlast sve više tretira građanima drugog reda.

“Vrhunac političkog licemjerstva je da oni koji slave ratne zločince pozivaju manjine da participiraju u vlasti. To je dokaz neiskrenog i manipulativnog karaktera aktuelne vlasti”, saopštio je Šehović.

Krupni izazovi, kaže on, zahtijevaju jedinstvo emancipovane i pristojne Crne Gore.

"Zato političke razlike, sujete, dijeljenje lekcija, izigravanje veličina, uskopartijske interese i sl. treba ostaviti po strani, isto kao i izaći iz sigurne zone neuključivanaja u aktuelne izazove i raznih kakulisanja. Građanska Crna Gora je naša najveća svetinja. Zato se oko građanskih vrijednosti moramo okupiti, bez izuzetka, i odbraniti ih pred naletom šovinizma. Ako nam građanski karakter države oduzmu, a to je danas ugroženije od svega, ostaće nam samo država ljuštura, bez suštine, a kao takva neće služiti svojoj svrsi. Zato je moramo sačuvati”,  zaključio je Šehović.

Poslanik Boris Mugoša je govoreći o izuzetno kompleksnom društveno-političkom ambijentu, istakao da u Crnoj Gori ne postoji politička stabilnost, što je jedna od ključnih pretpostavki demokratskog i ekonomskog razvoja. Ukazao je i na činjenicu da se nažalost veoma malo diskutuje o temama koje se odnose na životni standard građana, iako su podaci koji se odnose na nezaposlenost, rast cijena, nelikvidnost privrede i dr. prilično zabrinjavajući.

"Upravo taj vrjednosni izazov treba da bude okosnica okupljana svih progresivnih elemenata našeg društva”, istakao je Mugoša i potencirao da gradjanska, sekularna, antifašistička, proevropska i samosvjesna Crna Gora nema i ne smije da ima alternativu, jer jedino takva može biti prva sljedeća članica EU i pouzdana članica NATO-a”, zaključio je Mugoša.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Odbora Glavnog grada SD-a, Marko Rakočević koji je ukazao na nedopustiv zastoj u realizaciji brojnih važnih razvojnih projekata koji bi trebalo da se finansiraju iz državnog budžeta (putna infrastruktura, objekti oobrazovanja i zdravstva i dr.), kao i na činjenicu da je ovoj vlasti prioritet da tjera a ne da dovodi renomirane investitore.

“Ova vlast nema ni viziju ni strategiju razvoja. Eksperimentalna Vlada i vlast je pokazala da je eksperiment propao”, istakao je Rakočević.

Na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Tuzi, koja je organizovana u susret predstojećem Kongresu partije, izabrani su delegati i kandidati za članove novog saziva Glavnog odbora.

Nakon odluke predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića da se na predstojećem Kongresu neće kandidovati za novi mandat, Odbor Socijaldemokrata Tuzi je jednoglasno odlučio da za novog predsjednika partije predloži aktuelnog potpredsjednika Damira Šehovića.

“Kao država i društvo, nalazimo se na jednoj vrsti raskrsnice - da li želimo savremenu i proevropsku Crnu Goru ili neku drugu.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније