Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

22. 09. 2021. 13:38   >>  14:05 5

GP URA

Nema poziva na dogovor, krizu bi da riješe saopštenjima

Iz GP URA poručuju da nikada nijesu bježali od dijaloga, ali i dodaju da se stvari ne rješavaju saopštenjima za javnost. "Rekonstrukcija postojeće Vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade", ponavljaju iz GP URA.

"Sinoćnje saopštenje premijera Zdravka Krivokapića u URI vidimo kao reagovanje na dogovor Mandić – Bečić i ako je prethodno kazao da će se on povodom cijele situacije odrediti po inicijativi 41 poslanika", saopštili su danas iz GP URA reagujući na Krivokapićevo saopštenje.

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je sinoć da će Vlada nakon rekonstrukcije imati tri potpredsjednika i da će resori, koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti, biti podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

„Ako je bio neki dogovor premijera sa DF-om i Demokratama, mi nijesmo obaviješteni stoga se i ne možemo određivati povodom toga. Ono što primjećujemo jeste da u cijelom ovom procesu niko ne zove na dogovor i sastanak nego se rješavanje političke krize želi završiti saopštenjima za javnost u kasnim večernjim satima. URA nikad nije bježala od dijaloga pa i ovoga puta smatramo da se o ovako ozbiljnim pitanjima ne može razgovarati putem medija već za stolom“, stoji u saopštenju URE.

Oni napominju da se URA precizno odredila prema ovim događajima iz prethodnih dana.

„Rekonstrukcija postojeće Vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade. A ukoliko se uđe u pregovore o političkoj vladi onda je to novi politički momenat i krećemo od nule u pregovorima i shodno tome sve opcije su na stolu“, ukazuju iz URE.

Oni dodaju da ne pristaju na predloženu ucjenu da se Tužilački savjet (TS) mora birati nakon okončanja dijaloga oko rekonstrukcije Vlade, već smatraju da je TS neophodno izabrati što je prije moguće, kako bi se, smatraju oni, snažna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije nastavila i intezivirala.

„Takođe, od samog formiranja aktuelne Vlade, URA je pozivala sve konstituente vlasti da pokažu širinu i uključe pripadnike manjinskih stranaka, šta činimo i ovog puta, jer samo takva, integrativna i kompaktna Vlada može emitovati potrebnu stabilnost i može imati neophodan senzibilitet prema svim slojevima našeg društva“, zaključuje se u saopštenju URE.

Građanski pokret URA nije dobio detaljan i obrazložen predlog za rekonstrukciju Vlade, kazala je potpredsjednica te partije Jovana Marović, navodeći da su moguće mnoge opcije i da su za URA-u ključni principi iz sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније