Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

22. 09. 2021. 18:57 >> 18:58
1

RADULOVIĆ U NJUJORKU

Posvećeni reformama, snažno koračamo ka EU

Crna Gora je snažno posvećena strukturnim reformama, sa ciljem stvaranja tolerantnog, stabilnog i ekonomski prosperitetnog društva, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Radulović je na poziv rumunskog šefa diplomatije Bogdana Aureskua učestvovao na desetoj ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija, na kojoj je poručio da je vrijeme velikih izazova trenutak da svi zajedno stanemo u odbranu najuzvišenijih civilizacijskih dostignuća.

Šef crnogorske diplomatije ukazao je da uprkos napretku na različitim poljima, ekstremni nacionalizam u različitim djelovima svijeta dobija sve veći zamah, pri čemu svjedočimo potiskivanju slobode izražavanja, govora, mišljenja i udruživanja, ali i korupciji koja predstavlja posebnu opasnost po razvoj demokratije.

Sve ove činjenice, kako je rekao, nedvosmisleno govore o potrebi preduzimanja daljih napora da se takve tendencije zaustave.

Naglasio je da je Crna Gora snažno posvećena strukturnim reformama, sa ciljem stvaranja tolerantnog, stabilnog i ekonomski prosperitetnog društva. Dodao je da preduzimamo korake ka članstvu u EU, odlučno vjerujući da naša, ali i budućnost čitavog regiona Zapadnog Balkana, baš u Evropi.

"Crna Gora nedvosmisleno podržava liberalno-demokratske vrijednosti i unapređuje prava i slobode svih, bez obzira na nacionalne, etničke, vjerske, seksualne ili bilo koje druge razlike, kao jedini put ka mirnijoj, sigurnijoj, pravednijoj i humanijoj globalnoj zajednici", zaključio je Radulović.

Takođe, na poziv ministra vanjskih poslova Singapura Viviana Balakrišnana, crnogorski šef diplomatije učestvovao je na Ministarskom sastanku Grupe za globalno upravljanje (3G), na kome su razmatrani savremeni izazovi poput oporavka od posljedica pandemije i suočavanja sa klimatskim promjenama.

"Samo zajedničkim naporima svih globalnih aktera, u duhu međunarodne solidarnosti, možemo krenuti naprijed. Važno je slušati i uzeti u obzir glasove svih, uključujući male zemlje poput moje. Niko ne smije biti zapostavljen. Tu su uloga i napori UN-a neophodni“, rekao je on, poručivši da je Crna Gora snažno posvećena jačanju multilateralizma.

Na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ministar vanjskih poslova razgovarao je sa predstavnicima Američko – jevrejskog komiteta, kao i sa Mukhtarom Tleuberdijem, potpredsjednikom Vlade i šefom diplomatije Kazahstana.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније