Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ TVCG ]

23. 09. 2021. 07:20 >> 08:08
16

RADULOVIĆ PORUČIO

CG se zalaže samo za "evropski svijet"

Bez obzira na to što treće strane imaju svoje legitimne interese na Balkanu, Crna Gora je eurofilsko društvo, poručio je šef diplomatije Đorđe Radulović iz Njujorka, gdje učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a. U intervjuu za Glas Amerike, ministar je kazao i da Crna Gora Sjedinjene države smatra prijateljskom državom, i najavio do kraja godine postavljanje novog ambasadora u Vašingtonu. Negira da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima uticaj na vladinu politiku, a zarad boljih odnosa sa Srbijom, smatra da bi tamošnji zvaničnici sferu interesovanja trebalo da prebace na domaći teren.

“Mi možemo da se zalažemo samo za evropski svijet”, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike crnogorski ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović - jedan od predstavnika države na 76. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje se održava u sjedištu svjetske organizacije.

“Vjerujte mi da mi kao članica NATO-a i kao država svih njenih građana podržavamo saradnju na bazi jezika, na bazi kulture i obrazovanja” objasnio je Radulović u odgovoru na pitanje da li se crnogorska vlada osjeća ugroženom usljed učestalih javnih istupa koji aludiraju na ideologiju takozvanog "srpskog sveta", narativa formulisanog u Beogradu.

“Prvo moramo da razaznamo šta je to 'srpski svet'. Ja vjerujem, dakle, da je to jedna inicijativa, ideja koju je pokrenuo ministar Vulin, ako se ne varam. Ja vjerujem da je to jedna blijeda kopija nečeg što se zove „ruski mir”, dakle “ruski svijet”. S tim što kroz poziciju ruskog svijeta želi da se, hajde da kažem, povežu sva ona područja sa ruskih jezičkih područja, dok u percepciji gospodina Vulina to ide znatno dalje nego što je to saradnja u oblasti kulture i jezika, već se govore neke opasne teze koje nikako ne podržavamo. Kao da je recimo Srbija matica svih Srba, da je gospodin Vučić predsjednik svih Srba, čak možda imajući i govoreći neke opasne ideje o nekom budućem, eventualno prekrajanju granica koje bi mogle da dovedu do nestabilnosti”, ustvrdio je Radulović dodavši da je vrijeme promjena granica na Balkanu završeno.

"Dakle, srpski svijet ukoliko se radi o saradnji u oblasti jezika, njegovanje srpske kulture i tako dalje, zašto da ne. Ako je to nešto kao frankofonija, svakako. Ali, u političkom smislu da se stvaraju neke, da kažem, konfederalne ili federalne ili neke paradržavne formulacije, to je nešto za šta se mi ne zalažemo”, podvlači crnogorski šef diplomatije i napominje da je glavni cilj vlasti u Crnoj Gori da postane članica Evropske unije.

Prema uvjeravanju Radulovića, Crna Gora tokom posljednjih deset mjeseci, nastoji da uvjeri njene partnere da spoljnopolitički kurs države, odnosno stremljenje evroatlantskim integacijama, nije promijenjen. Takođe, Radulović naglašava da su Sjedinjene Države pouzdani partner i prijatelj Crne Gore koji podržava reformske procese u toj zemlji.

Međutim, uprkos tome – Crna Gora u Vašingtonu nema ambasadora već skoro osam mjeseci.

“U normalnim okolnostima postavljenje ambasadora traje nekih šest-sedam mjeseci. Poslije završetka mandata gospodina Kaluđerovića, što je bio kraj januara čini mi se, krenuo je proces internih političkih konsultacija o tome ko bi mogao da bude novi ambasador Crne Gore u Vašingtonu. Vi znate da je u Crnoj Gori na sceni kohabitacija, gdje predsjednik dolazi iz jedne partije, a Vlada je sastavljena od nepartijskih ličnosti i krenuo je proces imenovanja novih ambasadora i razgovora sa predsjednikom”, objašnjava crnogorski šef diplomatije u razgovoru za Glas Amerike.

Dodaje i da u aktuelnom trenutku u Crnoj Gori, kako ih označava, postoje različita viđenja o tome ko bi trebalo da bude novi ambasador.

“Iako obje strane podvlače važnost skorog imenovanja ambasadora. Međutim, imamo različit pogled na stvari ko bi ta osoba trebalo da bude. Po mom skromnom sudu ta osoba bi trebalo da bude neko ko je priznat i od američke administracije. Ko ima dobre veze u Americi i ko je simbol zapadnih i građanskih vrijednosti. Vjerujem da je vlada sa svojim prijedlogom našla takvu osobu”, kaže Radulović napominjući da bi adekvatan kandidat trebalo dostojno da predstavlja sve građane i državu, a ne Vladu i predsjednika.

Na pitanje ko će to biti i kada će se to dogoditi Radulović je kazao: "Mi smo poslali zahtjev za agreman – i u skladu sa diplomatskom praksom ne iznosi se ime dok se ne dobije zahtjev za agreman. Ali, svakako kada se dobije zahtjev za agreman, što ja vjerujem da će biti, onda mislim da će i građani Crne Gore biti veoma zadovoljni našim izborom".

On je dodao da s obzirom na to da u Crnoj Gori postoje različiti različite stavove povodom novog ambasadora u Vašingtonu vjeruje da će dijalog sa predsjednikom doprineti tome da ne ta blokada koju imamo zbog političkih razloga na lokalnom nivou u Podgorici – doprineti da je probijemo i nađemo zajedničko rešenje.

"I ja zaista vjerujem da bismo do kraja godine mogli da imamo ambasadora ovdje", kazao je Radulović.

 

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније