Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

23. 09. 2021. 10:02 >> 10:03

CEGAS SAOPŠTIO

Lokalni izbori istog dana bili bi korak naprijed

Lokalni izbori u jednom danu bili bi korak naprijed ka demokratiji, ocijenjeno je iz Centra za građanske slobode (CEGAS).


Podsjećaju da su tokom svog djelovanja u oblasti reforme izbornog zakonodavstva i javne uprave u više navrata apelovali na državne organe da usvoje Zakon o lokalnim izborima.

"Na dnevnom redu Skupštine se pojavila inicijativa za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se lokalni izbori u 17 ili 18 opština održali u jednom danu. Održavanje lokalnih izbora u jednom danu bi bio prvi korak ka onome što je suštinska reforma lokalne samouprave", saopštio je CEGAS.

Kontinuirana degradacija i obesmišljavanje lokalnih izbora, kažu iz CEGAS-a, imale su ozbiljne negativne posljedice na razvoj jedinica lokalnih samouprava.

"Nepodnošljiv način politizacije ide dotle da je postalo normalno da predjsednik Vlade i Države vode lokalnu kampanju, a da su osnovne poruke, čak i u najmanjim jedinicama lokalne samouprave, vezane za 'odbranu' raznih viđenja nacionalnih tendencija, politika, shvatanja. Ovaj vid funkcionisanja apsolutno ne ide u prilog normama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi", kaže se u saopštenju.

Podsjećaju kako je predsjednik države Milo Đukanović raspisao lokalne izbore na Cetinju, u Petnjici i Mojkovcu za 5. decembar, prije nego što je na Skupštini razmotrena inicijativa o održavanju lokalnih izbora u 17 (ili 18) opština u jednom danu.

"Na ovaj način, nastavlja se višedecenijska praksa opstruiranja zakonodavnih reformi u oblasti lokalnih izbora", rekli su iz CEGAS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније