Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 02. 2013. 17:06   >>  17:01 1

STAV

Abazović: Što prije pokrenuti pitanje Prevlake

Crna Gora i Hrvatska treba što prije da riješe pitanje Prevlake, rekao je poslanik Pozitivne, Dritan Abazović, ocjenjujući da bi Crna Gora trebalo da ga pokrene, jer je ono jedino ostalo otvoreno.

»Logično je što će se pitanje Prevlake pokrenuti u najskorijem periodu kako bi moglo da se riješi prije nego što Hrvatska postane i zvanično članica Evropske unije (EU)«, kazao je Abazović.

Crna Gora prije svega, dodao je, treba da se raduje što će Hrvatska postati jedna od članica EU.

 

»Crna Gora mora da pokaže dobru volju za rješavanjem problema i da učini sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom da zaštiti svoju teritoriju. Mislim da je to nešto čime će se crnogorska Vladai voditi«, rekao je Abazović agenciji MINA.

On smatra da bi najbolje bilo da slučaj ne mora da ode na sud jer bi to, kako je naveo, pokazalo da između dvije države postoji partnerski odnos i dovoljno političke volje da se to riješi.

»Ukoliko se to ne bude moglo riješiti tako, bez suda, logično je da treba prepustiti nekome sa strane, odnosno nekome ko nije involviran u proces. Neko nezavistan treba da presudi i da tako stavi tačku na taj problem«, poručio je Abazović.

On je saglasan da pitanje Prevlake treba da se riješiti preko ekspertskih timova dvije države, a ne preko međunarodne arbitraže.

»Bolje da se to pitanje rješava preko ekspertskih timova, jer bi tako dvije strane stalno i intenzivno komuniciarale, a rješenje koje bi proisteklo iz toga moglo bi da se smatra zajedničkim«, rekao je Abazović.

U tom rješenju, rekao je, ne bi trebalo nijedna strana da osjeti da je oštećena na bilo koji način, ili da je dobila više nego što je tražila prije toga.

»Podržavam opciju da se to riješi bez suda, ukoliko je takvo nešto realno, i ako može da vodi rješenju. Mislim da bi takav ishod bio kvalitetniji za Crnu Goru i za ono što će značiti dobre odnose za dvije države«, poručio je Abazović.

Crna Gora bi, kako je naveo, s obzirom na to da Hrvatska uskoro ulazi u EU, trebalo da to pitanje ponovo dovede na dnevni red.

»Ali to ne treba da se smatra pritiskom već kolegijalnom i partnerskom komunikacijom sa hrvatskom Vladom. Realno je da mi pokrenemo to pitanje jer, što se granice tiče, to je jedino pitanje koje je nama ostalo otvoreno, odnosno sporno«, zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније