Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

23. 09. 2021. 14:24   >>  14:24 2

VUJOVIĆ O REKONSTRUKCIJI

Loše stanje bi da zamijene gorim

Socijaldamokratska partija (SDP) podnijela je crnogorskom parlamentu Rezolucija o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa. Rezoluciju su podnijeli poslanici te partije Raško Konjević i Draginja Vuksanović-Stanković.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović naveo je da su aktuelni pokušaji navodne rekonstrukcije Vlade ustvari način da se jedno loše stanje i loš model zamijeni još gorim.

"Pri tome se kao ključne teme nameću pitanja podjele funkcija i fotelja. To nije put, već je to pravac koji nas vodi u dalje propadanje. Put mora biti u dijalogu i rješavanju problema na vrjednosnoj osnovi  i platformi a ne kroz prizemnu partijsku trgovinu. Na kraju, na dijalog i evropski konsenzus nas uporno pozivaju i naši evropski i međunarodni partneri. Ovako nam se nudi put od 'ekspetske' do Vučićeve Vlade", naglasio je Vujović.

Predstavljajući rezoluciju potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković podsjetio je da je ovo treći put ove godine da SDP pokušava natjerati vlast da prihvati dijalog.

Uviđajući gdje ovakav proces vodi SDP je još početkom godine pismom predsjednika Konjevića predsjedniku Skupštine Bečiću inicirao dijalog oko izbora nosilaca pravosudnih funkcija i izborne reforme, a u junu uputio javni poziv na postizanje evropskog konsenzusa u svijetlu iskazane većine u Skupštini prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici”naveo je Zeković.

“U međuvremenu je stanje pogoršano i Crna Gora se nalazi u stanju dubokih političkih podjela, institucionalne i društvene krize, koja ima i bezbjednosne izazove i potpuno parališe institucije i normalan život građana. Imamo snažan pad investicija, rast broja nezaposlenih za čak 10.000, enormni rast cijena životnih namirnica, kapitalni budžet koji se ostvaruje na nivou od 30%, pogoršanje zdravstvene situacije, a vlast se bavi sama sobom i borbom partija vlasti ko će uzeti koje ministarstvo”, rekao je Zeković.

SDP, kako je rekao Zeković, duboko vjeruje da je unutar parlamentarne većine zrela svijest o neophodnosti dijaloga i nada se da su uvidjeli da autistični pristup koji su do sada praktikovali vodi samo pogoršanju situacije.

Rezolucija u pet tačaka

Inače, rezolucija se sastoji od pet tačaka, a u njoj se, pored ostalog, iskazuje spremnost da se pokrene ozbiljan, širok i sveobuhvatan političko-parlamentarni dijalog, u cilju rješavanja otvorenih pitanja u pravosudnim sistemu, budući da su Ustavni sud, Vrhovni sud, Državno tužilaštvo kao i Sudski savjet u vd ili disfunkcionalnom stanju.

"Dijalog je neophodno pokrenuti i povodom izbora VDT i Tužilačkog savjeta u cilju postizanja širokog konsenzusa i izbjegavanja političke instrumentalizacije ovog tijela", navodi se u dokumentu.

Crnoj Gori je, kako se ističe, neophodan i dijalog o strategiji ekonomskog razvoja i mjerama za prevazilaženje ekonomske krize, izazvane odsustvom ključnih reformi u ovoj oblasti i naravno, prije svega, virusom covid 19, što je sve dovelo do značajnog pada standarda građana , rasta nezaposlenosti i pada investicija.

"Na bazi postojanja evropske vrjednosne većine u Parlamentu neophodno je hitno intenzivirati proces evropskih integracija, koje su suštinski zaustavljenje, usljed podjela i krize unutar vlasti, kao i odsustva dijaloga sa opozicijom i drugim društvenim akterima. Zbog svega toga, kao i nepostojanja političkih mehanizama da se integraciona dinamika nastavi narušeno je i povjerenje sa EU partnerima, sa čijih relevantnih adresa sve češće stižu ozbiljna upozorenja povodom nespremnosti države da ispunjava svoje obaveze iz ovog procesa", piše u rezoluciji.

Na osnovu Ustava i međunarodnih dokumenata sva individulna i kolektivna prava moraju biti zaštićena i, kako se ističe u dokumentu, omogućena bez stvaranja ekskluzivnih prava za bilo koga i u skladu sa principom da su svi jednaki pred zakonom sa istim pravima i obavezama.

Rezolucijom se pozivaju svi društveni akteri, državni organi, političke partije, društvene i nevladine organizacije koje dijele ove vrijednosti "da se okupimo i zajedničkom radom damo doprinos mirnom rješavanju problema i izlasku iz teške krize koja je pogodila crnogorsko društvo".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније