Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

23. 09. 2021. 14:48   >>  14:49 12

ŠEHOVIĆ

"Trenutna vlast trajno udaljava Crnu Goru od EU"

Crna Gora je po ko zna koji put na nekoj vrsti prekretnice, gdje bira izmedu Evrope i političkog tumaranja koje joj je bilo svojstveno 90-tih godina, a kuda će se zaputiti ponajviše zavisi od onog dijela vlasti kojem je, za razliku od DF-a, makar deklarativno bliža evropska agenda, kazao je potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović.

"Pogrešan izbor bi te političke subjekte vodio ka političkoj marginalizaciji, a crnogorsko društvo bi trajno udaljio od evropske agende, kojoj su za sad makar deklarativno bili posvećeni”, poručio je Šehović na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Berana.

Šehović je, kako je saopšteno iz SD-a, kazao da upravo zato ti politički subjekti imaju posebnu, možda i istorijsku odgovornost.

"Ukoliko bi se ponijeli odgovorno i prema sebi i prema državi, odbili danajske darove koje im se trenutno nude na anticivilizacijskoj
političkoj trpezi i pokazali spremnost na postizanje kompromisa između svih progresivnih evropskih političkih struktura iz vlasti i opozicije, stvorili bismo pretpostavke ne samo za rješavanje najvažnijih pitanja iz evropske agende, poput vd stanja u sudstvu i tužilaštvu, već i za koncipiranje evropske i evroatlantske većine u Palamentu, koju okuplja program, a ne mržnja prema drugome", naglasio je Šehović.

Ništa manja odgovornost, kako je naglasio Šehović, nije ni na našim međunarodnom partnerima, kojima je, kako je kazao, nakon jednogodišnjeg iskustva sa ovakvom parlamentarnom većinom valjda sad jasno da se ne može sa antievropskim i anti-NATO subjektima sprovoditi evropska i evroatlantska politika.

"Zato i naši međunarodni partneri imaju nemalu odgovornost, budući da vjerujem da ni njima nije u interesu da pasivno posmatraju destrukciju, rastakanje države u različitim oblastima, i udaljavanje od evropskog sistema vrijednosti. Već bi, čini se, po sve mnogo korisnike bilo da zauzmu proaktivniji pristup i ohrabre inkluzivan dijalog oko evropske agende, jer je to način da se onemogući retrogradnim političkim strukturama da budu u Vladi, ili da ucjenjuju tu istu Vladu", zaključio je Šehović.

Poslanik Boris Mugoša se osvrnuo na aktuelnu situaciju u zemlji, ističući da živimo u izuzetno kompleksnom društveno-političkom abijentu. On je rekao da građani danas funkcionišu u atmosferi ogromnih tenzija i političke nestabilnosti, da državom upravlja Vlada koja nema podršku čak i onih koji su je birali, da su na vlasti partije čija je jedina konstanta u koalicionom djelovanju medjusobno vrijedjanje, a da je životni standard značajnog broja građana za godinu dana značajno oslabio.

„Imamo mi kao partija sasvim jasne odrednice o svim dešavanjima u državi, pa tako i o nacionalnom pitanju, pitanju crkve i svim ovim
škakljivim pitanjima. Ali, na kraju dana, postavlja se suštinsko pitanje - kakav je životni standard većine gradjana. A kada se to zapitamo, onda je dovoljno samo uporediti koliko namirnica se za isti novac iz prodavnice može sad kupiti a koliko prije godinu dana; koliko su cijene mnogih dobara i usluga za godinu dana skočile a većina građana prima iste, ako ne i manje plate; koliko je samo naših sugrađana u ovih godinu dana ostalo bez posla i još mnogo toga. To su pitanja na koja građani, prvenstveno, traže odgovor, a jasni odgovori na navedena pitanja govore o istinskim dometima ove vlasti“, zaključio je Mugoša.


IZ SD-a je saopšteno da su na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Berana, koja je organizovana u susret predstojećem Kongresu partije, izabrani delegati i kandidati za članove novog saziva Glavnog odbora.

Nakon odluke predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića da se na predstojećem Kongresu neće kandidovati za novi mandat, Odbor Socijaldemokrata Berana je jednoglasno odlučio da za novog predsjednika partije predloži Šehovića.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније