Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

24. 09. 2021. 20:22 >> 20:26
7

ĐUKANOVIĆ - RUTE

"Stabilnost života teško očekivati van EU"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da je integracija Zapadnog Balkana ključni faktor stabilnosti regiona, dodajući da je teško očekivati da zemlje regiona mogu dostići stabilnosti životom van evropskih pravila i vrijednosti.

Đukanović se sastao u Njujorku sa predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom.

Zahvalio je Ruteu na podršci Holandije da Crna Gora postane članica NATO, a sada i na izuzetno dragocjenoj ekspertskoj pomoći na putu ka članstvu u EU.

"Taj put je naš definitivni izbor kojim smo nakon obnove nezavisnosti odlučno krenuli i postavili ga kao strateški cilj", istakao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je integracija ZB ključni faktor stabilnosti regiona i da je teško očekivati da zemlje regiona mogu dostići stabilnosti životom van evropskih pravila i vrijednosti. Potvrdio je odlučnost Crne Gore da ispuni sve zahtjeve koje EU od nas očekuje, naročito u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, bez ikakvih popusta.

"Svoju odgovornost u tom smislu već smo pokazali članstvom u NATO i učešćem u brojnim misijama", poručio je Đukanović, uz punu saglasnost premijera Rutea s takvom ocjenom.

On je sa Ruteom podijelio zabrinutost za stanje u regionu, što vidi kao refleks događanja na širem globalnom planu.

"Izvjestan zastoj u politici proširenja, bio je prilika za treće strane da penetriraju svoje interese u našem regionu", kazao je Đukanović, apelujući da se spriječi dalja destrukcija.

Rute je zahvalio za informacije koje je podijelio sa njim i koje mu pomažu da ima dobar uvid u aktuelno stanje.

On je istakao da je Holandija veoma posvećena evropskoj perspektivi uz poruku da treba brzo da nastavimo naprijed i postignemo neophodne reforme, kao što je Đukanović i potencirao i što visoko cijeni.

"Holandija pokušava da pomogne i omogući da zemlje regiona imaju otvorena vrata za dalji proces pristupanja uključujući otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi se pridružile Crnoj Gori i Srbiji u grupi zemalja koje imaju jasnu evropsku perspektivu", podsjećaju u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili o izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima dvije zemlje.

Đukanović je Ruteu zahvalio za pomoć u borbi sa pandemijom kroz mehanizam transporta i obostrane repatrijacije građana. Uz pohvale za saradnju u oblasti odbrane, Đukanović je ocijenio da se saradnja dodatno može unaprijediti na polju ekonomije.

Rute je pohvalio napredak Crne Gore u unapređenju prava LGBT populacije i posebno pozdravio najavljeno otvaranje ambasade Crne Gore u Hagu, na šta je izuzetno ponosan.

"To je jasan signal vaše posvećenosti nama i EU, kazao je Rute. Holandija će sa druge strane ponovo razmotriti otvaranje ambasade u Podgorici", zaključio je Rute.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније