Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

26. 09. 2021. 13:01 >> 13:03
1

ZEKOVIĆ

"Odbijanjem dijaloga vlast paralisala pravosuđe"

Insistiranje parlementarne većine pod vođstvom DF-a da, mimo Ustavom predviđene većine, bira Vrhovnog državnog tužioca, odnosno v.d, imaće svoje posljedice i na proces evropskih integracija, kaže potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

“Personalne greške su uvijek moguće, pa i prilikom izbora nosilaca pravosudnih funkcija, ali ih je relativno lako ispraviti. Normativno nazadovanje, na šta su jasno ukazivali iz Venecijanske komisije i EK, ima mnogo trajnije posljedice i za očekivati je da bude dodatno problematizovano u narednom izvještaju o napretku EU”, poručio je Zeković.

Pokušaj nove vlasti da prostom većinom bira članove TS, koji bi kasnije za v.d. VDT-a, mimo Ustava postavili lice koje i ne mora biti iz Državnog tužilaštva, pokazuje, kaže Zeković, namjeru da se neophodnost promjena u Tužilačkoj organizaciji zloupotrijebi “na način što bi ono bilo potčinjeno sadašnjoj i svakoj budućoj političkoj većini”.

“Namjera da značajan dio, moguće i većinu Tužilačkog savjeta čine aktivni advokati višestruko je problematična. Situacija u kojoj je advokat ujutru u sudnici suprotna strana ili pregovara o sporazumu sa državnim tužiocem, dok popodne ocjenjuje kvalitet rada tog državnog tužioca, odnosno odlučuje o njegovom napretku, klasični je primjer sistemskog konflikta interesa”, navodi Zeković.

On poziva predsjednika Skupštine da pokrene parlamentarni dijalog.

“Nadamo se da će činjenica da je kompletan pravosudni sistem u v.d. stanju ili disfunkcionalan, što pravi ozbiljne posljedice za građane i ugrožava efikasnost sistema, konačno biti prepoznata i od predsjednika Skupštine Bečića koga mjesecima pozivamo da pokrene parlamentarni dijalog, a koji ako zanemarimo julsku simulaciju, to uporno odbija”, zaključio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније