Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor. Dan [ I. P. ]

27. 09. 2021. 06:52   >>  06:53

NIJE IZABRAN

Slijede izbori, a DIK još nema predsjednika

Lokalni izbori u tri crnogorske opštine - na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, zakazani su za 5. decembar, a Državna izborna komisija (DIK), ključna institucija u izbornom procesu, još nema predsjednika.

I dok u opoziciji smatraju da to ne može naškoditi izbornom procesu, poslanici vlasti tvrde suprotno.

Poslanik Demokratskog fronta i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je za Dan da s obzirom na to da se predsjednik DIK-a bira na konkursu i da on nema zamjenika, to može da stvori problem, i već jeste, jer je DIK u neku ruku obezglavljen, a cijeli sistem blokiran.

"Žao mi je što zbog nekih nadgornjavanja unutar vladajuće većine nije došlo do izglasavanja Tužilačkog savjeta i izbora predsjednika DIK-a još prije ljeta, jer je, što se tiče procedure u Skupštini i saslušavanja kandidata, to već obavljeno. Samo se čekao formalni predlog prema Skupštini. S obzirom na to da se predsjednik DIK-a bira na konkursu i da on nema zamjenika, to može da stvori problem, i već jeste, jer je DIK u neku ruku obezglavljen. Mislim da je to jedna loša poruka, bilo kako sad da se riješi, koja se šalje građanima, zbog toga što je to veoma značajna institucija za izbore i trebalo je nastojati da se to završi na vrijeme, da ne dolazimo u ovakvu situaciju", rekla je Bošnjak.

DIK je bez predsjednika od 17. juna, kada je Aleksa Ivanović razriješen sa te funkcije na prijedlog Administrativnog odbora zbog odbijanja Državne izborne komisije da 28. decembra 2020. godine verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste "Crno na bijelo".

Sekulić: Izborni proces ne može biti doveden u pitanje

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić kazao je za Dan da sam izborni proces ne može biti doveden u pitanje, čak i ako predsjednik Državne izborne komisije ne bude izabran do 5. decembra.

"Danom raspisivanja izbora počele su da teku sve izborne radnje predviđene zakonom. Činjenica da DIK nema još predsjednika ne može dovesti u pitanje sam proces, ali dovoljno govori o nesposobnosti parlamentarne većine da riješi bilo koje pitanje. Sa druge strane, ovo može biti i otvorena opstrukcija vladajuće većine jer znaju da će izgubiti lokalne izbore u sva tri grada u kojima su izbori raspisani. Ali, bez obzira na sve, sam izborni proces ne može biti doveden u pitanje", naveo je Sekulić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније