Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Rojters [ R.B. ]

28. 09. 2021. 17:32   >>  29. 09. 2021. 06:15 4

DIPLOMATE

Bez saglasja oko EU garancija za balkanske zemlje

Evropska unija (EU), plašeći se političke reakcije u državama članicama, više ne može da se usaglasi oko davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih zemalja, kojima je nekada obećano "mjesto u klubu", navodi se u internom dokumentu četvorice diplomata EU, piše agencija Rojters.

Zastoj oko samita čelnika EU i lidera Balkana, 6. oktobra, na začelju je u strategiji EU za uvođenje Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije u blok, a što se podudara s rasplamsavanjem tenzija na granici između Kosova i Srbije.

EU je na samitu planirala da ponoviti svoje obećanje, dato prije 18 godina, da će "nedvosmisleno podržati evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", navodi se u nacrtu deklaracije samita, od 11. septembra, u koju je Rojters imao uvid. Prošlo je najmanje dvije runde razgovora bez dogovora, navele su diplomate, piše agencija.

Države EU nijesu iznosile svoje stavove, ali bogate sjeverne zemlje poput Danske, Francuske i Holandije strahuju od ponavljanja hitnog pristupanja EU, poput Rumunije i Bugarske 2007. godine, i lošeg upravljanja migracija istočnoevropskih radnika u Veliku Britaniju, koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi pridruživanju Sjeverne Makedonije zbog spora oko jezika. Čak i ako se dođe do dogovora oko nekog jezika, odražava se paraliza plana EU o izgradnji "prstena prijatelja", od Ukrajine do Tunisa, a Kina i Rusija prodiru ulaganjima i uticajem. Rojters podsjeća da je Srbija  u januaru bila prva evropska zemlja koja je primila kinesku vakcinu protiv COVID-19 za masovnu vakcinaciju.

EU, takođe, indirektno pogoršava napetosti u regionu od 20 miliona ljudi, navode diplomate u dokumentu, jer su balkanski građani sanjali o ulasku u EU nakon etničkih ratova 1990-ih, kada se Jugoslavija raspala.

Trupe NATO -a pojačale su u ponedjeljak patrole na Kosovu, u blizini graničnih prelaza koje su blokirali lokalni Srbi, ljuti zbog zabrane ulaska automobila sa srpskim tablicama. Srbija, podsjećaju, ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova i započela je vojne manevre u blizini granice.

"Moraju da se loše ponašaju da bi bili primijećeni", rekao je visoki diplomata EU, uključen u balkansku politiku, u Briselu, "Na Balkanu dolazi do pogoršanja, koje proizlazi iz izgubljenog interesa EU prijestonica."

EU i Sjedinjene Države apelovale su na smirenost, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen započela je danas trodnevno putovanje u šest balkanskih zemalja, kako bi pokazala predanost izvršne vlasti EU regionu Balkana.

 "Kad se ne ide nigdje"

Fon der Lajen je u Albaniji rekla da stoji pri obećanju da je budućnost te zemlje u EU. Ipak, kredibilitet EU je narušen, naročito nakon što su Francuska i Holandija prije dvije godine privremeno zaustavile proces proširenja, dok ga Bugarska sada blokira.

Kosovo i Srbija osjećaju se iznevjerenim od strane Sjedinjenih Američkih Država, nakon što ih je prije godinu dana tadašnji predsjednik Donald Tramp pozvao u Bijelu kuću, kako bi se potpisao sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, a što je ipak propalo. EU, navodi se u dokumentu diplomata, nije ispunila obećanje da će dozvoliti Kosovu bezvizna putovanja.

Države koje se zalažu za proširenje, uključujući Austriju, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju i baltičke zemlje, zamjeraju Njemačkoj i Francuskoj što nijesu izvršile pritisak na Bugarsku da ukine veto. Napredak Albanije, dodaje se, takođe je zaustavljen jer je, u procesu proširenja, vezan za Sjevernu Makedoniju.

"Sve dok imate toliko država članica, iz ovih ili onih razloga, koje vjeruju da nije u redu dalje proširivati ​​zajednicu EU, onda zaista ne idemo nigdje", rekao je Džon O Brenan, stručnjak za integraciju u EU na Univerzitetu Maynooth u Irskoj.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније