Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Bojana Baranin, TVCG [ I. P. ]

29. 09. 2021. 19:52   >>  19:53 1

LUKOVAC I LEKIĆ

Posjeta Fon der Lajen dobar znak za CG

Nekadašnji ministri spoljnih poslova Branko Lukovac i Miodrag Lekić saglasni su da je posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen dobar znak za Crnu Goru. Kažu da je to prilika da se unaprijedi odnos s Unijom, ali i čuju ocjene o rezultatima naše zemlje na evropskom putu.

Bivši diplomata Branko Lukovac kaže da je posjeta predsjednice Evropske komisije značajna za našu zemlju.

Ističe, međutim, da je ne treba tumačiti kao dokaz skorog članstva u Uniji.

"Posjeta Ursule fon der Lajen zemljama regiona prvenstveno se ostvaruje radi sagledavanja situacije i problema u tim zemljama, a ne kao neki novi iskorak i napredak regiona i pojedinih zemalja za neko skoro članstvo u EU", kazao je Lukovac.

S ovim stavom saglasan je i nekadašnji šef crnogorske diplomatije, a sada predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić.

"Nije morala dolaziti visoka gošća, iako je dobro što je došla, da mi znamo naš domaći zadatak - dekriminalizacija crnogorskog društva, promjene u pravosuđu, ekonomija i tako dalje. To su sve zadaci koje mi znamo", podsjeća on.

Lekić ističe da trenutna situacija u Crnoj Gori nije optimistična, jer je ispunjena događajima koji nijesu u duhu Evropske unije.

"Bez sumnje, minimum ozbiljnog dijaloga je uslov bez kojeg se ne može. A mi sa slikom Cetinja teško da možemo da se približimo, ne ulazeći u detalje tog događaja", rekao je Lukovac.

Zato je pitanje - da li Crna Gora može u Evropsku uniju do 2025?

Lukovac kaže da je svima jasno da je posljednja godina izgubljena kad je u pitanju napredak Crne Gore u reformama koje su tražene i koje se očekuju od Crne Gore u prilagođavanju standardima kako bi mogla ozbiljnije da napreduje prema Evropskoj uniji: "Pa su opravdane sumnje koliko je Crna Gora i dalje predvodnik u regionu za članstvo u Evropskoj uniji".

Lekić smatra da bi to bilo dobro i za Evropsku uniju.

"Da pokaže da nije postavljen zid prema Zapadnom Balkanu i da jedna zemlja može da pristupi. Govorim o Crnoj Gori, koju ne favorizujem iz subjektivnih razloga nego zato što je objektivno na tom putu najviše odmakla iako ima još puno do tog rezultata. Tako da mislim da je to moguće", rekao je Lekić.

Moguće jeste, a da bi bilo i ostvareno moraćemo još mnogo da radimo jer prečice na evropskom putu ne postoje, zaključuju naši sagovornici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније