Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: Mina/RTCG [ I. P. ]

01. 10. 2021. 09:30 >> 19:19
13

REKONSTRUKCIJA

"CG potrebna jaka vlada, i izbori u igri, Medojević potpredsjednik"

Način na koji Vlada trenutno funkcioniše nije održiv i potrebno je pronaći rješenje za izlazak iz te sutuacije, ocijenio je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i poručio da ne treba isključiti ni vanredne izbore. Lider Nove Andrija Mandić, sa druge strane, kaže da je Crnoj Gori potrebna stabilna i jaka Vlada koja će se obračunati sa organizovanim kriminalom i čiji će prioritet biti popravljanje ekonomske situacije. Lider SNP-a Vladimir Joković kaže da rekonstrukciju treba dogovoriti prije usvajanja budžeta. Pokret za promjene (PzP) ponudio je da mjesto potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju, koje bi objedinilo sektor bezbjednosti, tužilački i pravosudni, pripadne lideru te partije Nebojši Medojeviću.

Prilog Dijane Drašković, TVCG

Knežević je rekao da je na sastanku sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem razmatrana parlamentarna kriza i da je upoznao premijera sa stavom Demokratskog fronta i DNP-a da je status kvo neodrživ i da se hitno mora naći rješenje za izlaz iz te situacije.

On je rekao da od Krivokapića očekuje da nakon sastanka sa Demokratama i URA-om dostavi u pisanoj formi predlog za izlazak iz trenutne situacije.

"Ja sam saopštio da su, ukoliko nema dogovora, rješenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim tu ništa dramatično i apokaliptično", kazao je Knežević novinarima nakon sastanka.

On je poručio da sporazum od 8. septrembra treba da poštuju svi. Na pitanje o resorirama u Vladi, on je kazao da nijesu razgovarali na tu temu.

Mandić: Nova spremna za dogovor

Lider Nove, Andrija Mandić, rekao je da je u ime njegove iskazao punu spremnost da se dogovorom nađe rješenje koje će zadovoljiti sve pripadnike parlamentarne većine i građane.

Prema njegovim riječima, prioritet nove Vlade bila bi borba za bolji život, odnosno popravljanje ekonomske situacija u Crnoj Gori.

Mandić je saopštio kako Nova spremna za dogovor "i nakon njega sigurni smo da bi imali odgovoran i hrabar odnos".

Na pitanje je li bilo riječi da će rekonstruisana Vlada imati 18 ministarstava i tri potpredsjednika, on je rekao da to ne bi sada trebao da bude temelj za razgovor.

"Mi moramo prvo da dođemo do zajedničkog stava šta imamo zajedničko, a nakon toga da ss iskristališe kako ta Vlada treba da izgleda. Ishitren korak bi bio da se pređe odmah na priču o ministarstvima", rekao je Mandić.

Joković: Rekonstrukciju dogovoriti prije usvajanja budžeta

Parlamentarna većina dogovorila je da aktuelna vlast traje do redovnih parlamentarnih izbora 2024. godine, kazao je lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, navodeći da rekonstrukciju Vlade treba dogovoriti prije usvajanja budžeta.

Joković je to rekao novinarima nakon razgovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji je danas počeo konsultacije sa predstavnicima parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade.

On je kazao da nijesu razgovarali o izgledu rekonstruisane Vlade, navodeći da bi prvo trebalo da se dogovore da li su za rekonstrukciju.

PzP: Medojević ispred sektora bezbjednosti, tužilaštva i pravosuđa

Pokret za promjene (PzP) ponudio je da mjesto potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju, koje bi objedinilo sektor bezbjednosti, tužilački i pravosudni, pripadne lideru te partije Nebojši Medojeviću.

To je novinarima kazao potpredsjednik Pokreta Branko Radulović nakon razgovora s Krivokapićem.

Radulović je istakao da Vlada mora da bude jaka, funkcionalna i reformska. Predložio je da se uvede liderski kolegijum jednom mjesečno, koji, kako je naveo, treba da usmjerava stvari.

Krivokapić će sjutra razgovarati s predstavnicima građanskog pokreta URA, a potom s Demokratama.

Ujedinjena Crna Gora podržava ulazak manjina u Vladu

Ujedinjena Crna Gora (UCG) nema ništa protiv toga da se proširi vladajuća koalicija i da manjine uđu u Vladu, kazao je lider te partije Goran Danilović.

On je to rekao novinarima nakon razgovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji je danas počeo konsultacije sa predstavnicima parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade.

Danilović je naveo da su izbori uvijek opcija, ali da smatra „da ne treba prijetiti izborima“.

„Što se nas tiče, izbora se ne plašimo, jer ćemo odbraniti rezultat sa prošlih. Više treba da se plaše oni sa više mandata“, kazao je Danilović.

On je naveo da pozdravlja civilizovan način na koji komuniciraju predstavnici parlamentarne većine i Krivokapić.

„Meni to sluti na dobro, ako neko u međuvremenu ne pokvari dobar plan“, rekao je Danilović.

On je dodao da vjeruje da će sljedeći sastanak ili dva konkretizovati cijelu stvar.

„Kad bude jasno da imamo dogovor oko rekonstrukcije, može se pričati o konkretnim stvarima. Šta će biti uslovi, vidjećemo kad se svi izjasne“, naveo je Danilović.

Vučinić: Vanredni parlamentarni izbori posljednja mogućnost

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić kazao je da su vanredni parlamentarni izbori posljednja mogućnost i nešto što bi, kako je naveo, Crnu Goru povelo u novu nestabilnost.

„Konkretan predlog je taj da bi politiku trebalo ostaviti političarima, a na mjesta na kojima treba da budu eksperti, da budu eksperti“, rekao je Vučinić.

U Radničkoj partiji, kako je naveo, smatraju da je ovo posljednja šansa da se vlast učvrsti i ispoštuje izborna volja građana.

„Želimo da damo jak doprinos reformi i razvoju demorkatskog društva i evropskoj intergaciji države“, kazao je Vučinić.

Milačić: Partija za rekonstrukciju Vlade

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je ta partija za rekonstrukciju Vlade i unapređenje određenih resora.

Prema njegovim riječima, važno je kako će se izvoditi proces rekonstrukcije.

„Pozivam kolege iz parlamentarne većine, kada smo počeli proces razgovara, da istog trenutka krenemo u dogovor oko Tužilačkog savjeta. Pozivam da jednom za svagda izvršimo reformu tužilaštva“, naveo je Milačić.

On je pozvao parlamentarnu većinu da budu mudri i zreli.

„Moramo zajedno, složno i jedinstveno da krenemo u taj najvažniji proces u Crnoj Gori, a to je borba protiv organizovanog kriminala“, poručio je Milačić.

On je kazao da je zadovoljan „što se dolazi do približavanja“.

„Od prvog dana je Prava Crna Gora govorila da je za rekonstrukciju. Uvijek sam govorio da jedni bez drugih ne možemo ništa, parlamentarna većina bez Vlade i Vlada bez parlamentarne većine“, naveo je Milačić.

 

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније