Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: Mina [ I. P. ]

03. 10. 2021. 11:54   >>  11:55 9

BOŠNJAČKO VIJEĆE

Odgoditi popis zbog nacionalnih i drugih podjela

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, zbog nacionalnih i drugih podjela, treba odložiti i organizovati ga u periodu kada se za to steknu optimalni uslovi, ocijenilo je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori.


Bošnjačko vijeće je na sjednici u Rožajama upoznato sa predlogom pravne analize Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021.godini, i dostaviće primjedbe i sugestije Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

"Bošnjačko vijeće podržava sve aktivnosti za kvalitetnu pripremu popisa, ali zbog komplikovanih odnosa u društvu i same završnice ove godine, smatra da popis treba odložiti i organizovati u periodu kada se za to steknu optimalni uslovi", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su nacionalne i druge podjele u Crnoj Gori toliko izražene da bi popis stanovništva po ubrzanom postupku doveo do još dublje krize.

"Stoga, popis treba odložiti i temeljito pripremiti", navodi se u saopštenju.

Ističe se da državljani Crne Gore sa prebivalištem, odnosno boravištem u Crnoj Gori, bez obzira na to da li su u vrijeme sprovođenja popisa prisutni na adresi stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u inostranstvu, moraju ostvariti pravo da budu statistički predstavljeni u mjestu prebivališta.

Popis je, kako se ocjenjuje, osjetljivo pitanje za manjinske narode i nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

"Zato svaki pokušaj da ista lica budu izbrisana iz sređenih registara (što se može čitati zabrinjavajućom intencijom) predstavlja veliku nepravdu i pravno nasilje nad manjinama", kaže se u saopštenju.

Bošnjaci su narod u Crnoj Gori koji je, kako se navodi, istorijski sviknut i savremeno, nedvosmisleno opredijeljen, čak i posvećen razvoju multikulturnog građanskog društva po uzoru na evropske standarde.

"Svako poistovjećivanje bošnjačkog naroda sa etničkom zajednicom, bilo da je on posljedica neznavenosti ili zle namjere, smatramo uvredom ili provokacijom na koju ćemo adekvatno odgovoriti", porućili su iz Bošnjačkog Vijeća u Crnoj Gori.

Na sjednici su izabrani članovi Izvršnog odbora i resornih odbora Bošnjačkog vijeća, koji će planirati i realizovati brojne aktivnosti od interesa za bošnjačku kulturu i nacionalni identitet Bošnjaka.

Članovi novog saziva Izvršnog odbora su Aldemar Ibrahimović, Sait Šabotić, Kemal Purišić, Sajma Feratović, Mehmed Đečević, Fikret Kurgaš, Suljo Mustafić, Ismet Latić, Admir Adrović i Sulejman Kujević.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније