Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: Mina [ I. P. ]

03. 10. 2021. 12:49 >> 12:50
6

DPS NIJE DEMONTIRAN

CIVIS: Izbori su politički avanturizam

Izbori kao opcija u aktuelnom političkom trenutku su politički avanturizam, jer sistem Demokratske partije socijalista (DPS) još nije demontiran, ocijenio je Savez građana CIVIS.

Ističe se da nije procesuiran nijedan slučaj visoke korupcije čiji su akteri čelnici bivše vlasti koji su tri decenije uzimali "harač od naroda preko šverca, korupcije i drugih oblika kriminala".

Kako se navodi, njihov ogromni kapital još je neokrnjen, a oni su na slobodi.

“Zbog toga bi izbori za posljedicu mogli imati zadržavanje takvog stanja ili ovu šansu za političke predatore i mešetare koji cijene da je politika put za sticanje bogatstva, a ne djelatnost koja ima za cilj bolji život građana i stabilnost države”, kaže se u saopštenju.

Iz CIVIS-a naglašavaju da neće “odstupiti ni milimetar” od sporazuma iz septembra prošle godine.

“To znači da rekonstrukcija Vlade dolazi u obzir samo ukoliko bude ekspertska i sastavljena od pojedinaca koji su ostvareni autoriteti u oblastima kojima se bave, a ne od samoproklamovanih stručnjaka za jedokratnu upotrebu koji nijesu dokazani u svojoj primarnoj profesiji”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da nespornih intelektualaca u Crnoj Gori ima dovoljno, a to što je većina prepoznata po političkom stavu ili pripadnosti nekoj od političkih opcija ne smije biti prepreka za njihov angažman u Vladi, kako bi dali doprinos izvršnoj vlasti i opštem preporodu društva.

“Ne mogu se jednim potezom olovke prekrižiti 243 kandidata sa izbornih lista pobjedničkih koalicija, jer biti političar ne znači ne biti ekspert i obratno. Šta je smisao učešća na izborima, ako to nije kreiranje politike nakon njih”, pitaju iz CIVIS-a.

Taj savez ocjenjuje da rekonstrukcija Vlade podrazumijeva i promjene „po dubini“ jer bi bilo više nego licemjerno da se obave samo promjene na vrhu bez detaljnih analiza i novih rješenja u svim sektorima izvršne vlasti.

“Suprotan pristup obesmislio bi rekonstrukciju Vlade i predstavljao bi politikanstvo osuđeno na jalovost”, kaže se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније