Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

05. 10. 2021. 17:10 >> 16:03

RADULOVIĆ U VARŠAVI

"Potrebno ojačati kapacitete i otpornost država"

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da je tokom globalne pandemije COVID-19 nedvosmisleno potvrđeno partnerstvo između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, dodajući da je izgradnja otpornih sistema i društava jedan od najvećih izazova za sve naše zemlje.

Radulović je to rekao na Varšavskom bezbjednosnom forumu, koji se održava danas i sjutra u Poljskoj.

Pomenuti forum je vodeća evropska platforma posvećena transatlantskoj saradnji, koja okuplja visoke predstavnike i eksperte država članica NATO i partnera iz EU, u cilju sagledavanja zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Radulović je bio govornik na okruglom stolu pod nazivom: "Evropska unija – pouzdani partner za Zapadni Balkan? Naučene lekcije iz globalne pandemije."

On je tokom diskusije sa visokim zvaničnicima Albanije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, predstavio nacionalno gledište o ulozi EU tokom pandemije u Crnoj Gori i regionu.

Tom prilikom je potvrdio značaj saradnje u borbi protiv COVID-19, ali i budućih prijetnji po zdravlje i bezbjednost društava, s obzirom da evropski prostor zajedno snosi rizike i jedino je udruženim naporima moguće upravljati njima.

Radulović je ocijenio da je jačanje kapaciteta regiona i odgovor na izazove, takođe u interesu EU.

"Promovišući vrijednosti i standarde EU, ne pružamo samo sigurnost i stabilnost, već i unapređujemo društveni i ekonomski razvoj, kao i demokratiju i vladavinu prava u našim zemljama", kazao je Radulović.

Zahvalio je na pomoći EU i njenih država članica u suočavanju s pandemijom, ukazujući na činjenicu da u Crnoj Gori nije bilo negativne kampanje u pogledu vakcina iz EU.

"Naprotiv, crnogorski građani, čija većina podržava članstvo u EU, znali su da nas EU neće ostaviti same u ovim izazovnim vremenima", kazao je Radulović.

Dodao je da Zapadni Balkan gleda na integraciju u EU kao na krajnji cilj, stoga je politiku proširenja potrebno učiniti živom i dinamičnom.

Radulović je na marginama Varšavskog bezbjednosnog foruma imao sastanak sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Gruzije Nikolozom Samkhardazeom.

Tokom razgovora je konstatovano da prijateljski odnosi dvije države predstavljaju osnov za dalje unapređenje bilateralne saradnje i ostvarivanje zajedničkih strateških ciljeva.

On je potvrdio da Crna Gora podržava NATO politiku otvorenih vrata, naglašavajući značaj nastavka sprovođenja reformi u sektorima od značaja za širu bezbjednost.

Radulović se na marginama Foruma u Varšavi susreo i sa ministrima vanjskih poslova Poljske Zbignjevom Rauom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, sa kojima razmijenio mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u regionu i širem evroatlantskom području.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније