Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

06. 10. 2021. 11:24 >> 11:27
5

IBRAHIMOVIĆ U LJUBLJANI

Nakon promjene vlasti proces EU integracija CG ugrožen

Bojim se da je nakon prošlogodišnje promjene vlasti u Crnoj Gori, proces EU integracija ugrožen. Naravno, svjestan sam da je promjena demokratski proces, ali političke promjene u Crnoj Gori nisu donijele očekivani napredak, posebno na polju evropskih integracija, ekonomske politike, vladavine prava i ostvarivanja i zaštite manjinskih prava”, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Kako je saopšteo iz Bošnjačke stranke, Ibrahimović je na poziv predsjednika Evropske narodne partije (EPP) Donalda Tuska, učestvovao na Samitu o Zapadnom Balkanu koji je održan u glavnom gradu Slovenije.

U svom izlaganju, Ibrahimović je,kako navode, poručio da ovakav skup za zemlje Zapadnog Balkana predstavlja snažno ohrabrenje da je proces proširenja otvoren, uz poruku da “moramo još snažnije nastaviti s reformama koje su već započete”.

“S druge strane, svjedoci smo da se integracije Zapadnog Balkana u EU suočavaju sa brojnim izazovima, ekonomskim, bezbjednosnim, ali i trenutnim poput pandemije Covid-19, kao i nedostatka komunikacije u odnosima između zemalja regiona. Zato je potrebno jačati međusobno povjerenje snažnim prisustvom i posredovanjem EU”, kazao je Ibrahimović.

On je podsjetio da je Crna Gora, kao najmanja država Zapadnog Balkana, bila lider u evropskim integracijama, jedina koja je otvorila sva poglavlja u pregovorima sa EU i bila primjer multietničkog i multivjerskog sklada.

“Bojim se da je nakon prošlogodišnje promjene vlasti u Crnoj Gori, proces EU integracija ugrožen. Naravno, svjestan sam da je promjena demokratski proces, ali političke promjene u Crnoj Gori nisu donijele očekivani napredak, posebno na polju evropskih integracija, ekonomske politike, vladavine prava i ostvarivanja i zaštite manjinskih prava”, naglasio je Ibrahimović.

Predsjednik BS je podsjetio da je Bošnjačka stranka jedini autentični predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i snažno promoviše procese EU i NATO.

Zaključio je da NATO i EU put nemaju alternativu, te da njeguju vrijednosti mira, stabilnosti, ekonomskog prosperiteta, vladavine prava, zaštite manjina i najviših demokratskih vrijednosti.

Ibrahimović se na marginama Samita sastao i sa predsjednikom EPP-a Donaldom Tuskom i članom predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefikom Džaferovićem.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније