Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ B.B. ]

06. 10. 2021. 16:44 >> 16:48
5

SD

Borovinić Bojović odgovorna za alarmantno stanje u zdravstvu

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović odgovorna je za alarmantno stanje u zdravstvu, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

Kako su naveli iz te partije, oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, a deset mjeseci njenog ministrovanja je obilježilo nula aktivnosti na skriningu karcinoma dojke i nula otkrivenih karcinoma dojke u ranoj fazi bolesti.

Iz SD-a su rekli da svakog treba da zabrine podatak da se, kako su kazali, javnim zdravljem u Ministarstvu bavi stomatolog čiji su dometi, čak i u sopstvenoj struci, bili prilično ograničeni.

“Stoga neka ne čudi što im ništa, ali baš ništa ne znači podatak da čak 46 odsto žena u trenutku postavljanja dijagnoze ima udaljene metastaze, odnosno da se bolest proširila na druge organe”, navodi se u saopštenju.

Iz SD-a su kazali da u zamjenu za pravovremenu i davno definisanu implementaciju skrining programa, Borovinić Bojović nudi formiranje još jednog nacionalnog tima sa, kako su naveli, nejasnim ingerencijama i izvjesno lošim ishodima.

“Neko treba da joj kaže da je sačinjavanje registra oboljelih od malignih bolesti isključiva nadležnost Instituta za javno zdravlje i da će se nakon implementacije informacionog sistema u Kliničkom centru puniti podacima bez problema”, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a su rekli da Borovinić Bojović treba samo da pročita šta su sve njeni prethodnici uradili i “da uživa do kraja svog kratkog i neslavnog mandata”.

Borovinić Bojović, kako su naveli iz te partije, ne propušta da komentariše prošlogodišnju natčovječansku bitku zdravstvenog sistema sa COVID-19, koja je paralisala moćne zdravstvene sisteme i ekonomije bogatih zemalja, spočitavajući pasivnost tadašnjim donosiocima odluka.

Iz SD-a su rekli da su ponosni na otpornost i efikasnost djelovanja zdravstvenog sistema pri suočavanju sa tada potpuno nepoznatom bolešću, kada je za kratko vrijeme podigao borbenu gotovost do nivoa perfekcije.

“To što novo rukovodstvo nije htjelo/smjelo/znalo da nastavi putevima našeg uspjeha, već je kapituliralo pred navalentnošću ekonomskog lobija u Vladi, govori o niskoj zdravstvenoj svijesti, ali i ljubavi prema funkciji zarad koje su zdravlje i život pacijenata zanemarili i učinili beznačajnim”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније