Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

07. 10. 2021. 08:43 >> 08:57
6

ĐUKANOVIĆ

Vojska da odoli sve izraženijim pritiscima

Predsjednik Milo Đukanović poručio je kako čvrsto vjeruje da će Vojska Crne Gore nastaviti da vrši svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO, te da neće, kako kaže podleći sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe u dnevnopolitičke svrhe.

Đukanović je povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, uputio čestitke pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane.

Đukanović kako kaže, čvrsto vjeruje da će Vojska Crne Gore nastaviti da vrši svoju ustavnu funkciju.

“I da neće podleći sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe u dnevnopolitičke svrhe. Ohrabrujem starješine i vojnike, sve zaposlene u Ministarstvu odbrane, da očuvaju slavnu tradiciju časnog vojničkog poziva, i da čvrsto ostanu na braniku svoje domovine Crne Gore, demokratske, građanske, multietničke zajednice, koja je uprkos svim izazovima nepovratno na sigurnom evropskom putu”, naveo je Đukanović.

Predsjednik je kazao da je kroz cijelu istoriju Crne Gore njena vojska bila na vječitoj straži slobode, branič naroda i države i simbol junaštva i viteštva, po čemu je, kako dodaje, kroz vjekove prepoznata i visoko poštovana među evropskim narodima i državama.

“Uvijek je ustvari bila neodvojivi dio svog naroda, najisturenija kad je bivalo najteže, ispisujući najslavnije stranice velike crnogorske istorije, kao i istorije jugoslovenskih naroda u vremenima zajedničkih državnih aranžmana”, naveo je Đukanović u čestitki.

Vojničko zanimanje je, kako kaže, bilo i ostalo jedno od najcjenjenijih u našoj zemlji.

“I danas, kada po peti put obilježavamo Dan Vojske Crne Gore od stupanja u NATO, ona je institucija sa najviše povjerenja u domaćoj javnosti. Kao što je cijenjen partner u najvećoj vojno-političkoj alijansi u istoriji čovječanstva, pravi promoter napretka i razvoja Crne Gore, važna poluga i u procesu njene integracije u evropske strukture”, naveo je predsjednik države.

Od obnove nezavisnosti prije deceniju i po, Vojska Crne Gore je, kako kaže, prošla put stalne modernizacije i osavremenjavanja opreme i znanja kroz saradnju s prestižnim evropskim i svjetskim resorima odbrane i vojnim školama, i učešće u brojnim međunarodnim misijama NATO, EU i UN.

“S tim novim iskustvima i znanjima, danas je interoperabilna snaga, osposobljena po mjeri države da odgovori novim izazovima, da pruža doprinos i regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Obaveza je države da stvara uslove za ispunjavanje zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, s jasnim planom da i prije 2024. dostignemo dva odsto izdvajanja za odbranu, kao i 20% ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju vojske”, navodi Đukanović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније