Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

08. 10. 2021. 21:49 >> 21:51
1

RADULOVIĆ

U Leksikonu diplomatije CG ispisali istoriju

Leksikon diplomatije Crne Gore kad dobije finalni oblik, biće značajno djelo za diplomatiju i državu u cjelini, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na radnoj sesiji posvećenoj završnoj fazi izrade Leksikona.

Prema riječima Radulovića, Leksionom će se ponositi Crna Gora.

On je tokom radne sesije, kazao da su autori uložili ogromne napore u stvaranju oznake Crne Gore i ispisali istoriju.

Radna verzija Leksikona diplomatije, u čijoj izradnji učestvuju MVP i Crnogorska akademija nauka I umjetnosti (CANU), kroz 712 odrednica podijeljena je u više istorijskih epoha i sistematizuje relevantna znanja i informacije o crnogorskoj diplomatiji od njenog nastanka do danas.

Radulović je rekao da je zadovoljan što se, kao član Savjeta Leksikona, nalazi među bardovima i intelektualnom elitom Crne Gore, koji ostvaruju sadržajnu saradnju sa MVP.

Predsjednik CANU Dragan K. Vukčević je kazao da je to djelo značajno za diplomatiju Crne Gore, dodajući da je u prethodne tri godine urađen obiman posao, i da preostaje finalno usaglašavanje odrednica.

“Ocijenio je da bi knjiga prevedena na engleski jezik bila važna za kulturu Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Radulović je, kako su kazali iz MVP-a, učestvovao na sastanku, na kojem je bilo riječi o pojedinačnim odrednicama Leksikona, a u kojima su zastupljene ličnosti, događaji i institucije od značaja za crnogorsku diplomatiju.

Na sesiji je saopšteno da je na pisanju leksikografskih članaka angažovano 97 autora.

Iz MVP su rekli da su na radnom sastanku učestvovali i akademik Đorđije Borozan, koji je glavni i odgovorni urednik Leksikona diplomatije, kao i Živko Andrijašević, Saša Knežević, Boris Vukićević, Budimir Lazović, Nebojša Čagorović, Jelena Bašanović Čečović i Dragana Marinković Dubljević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније