Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 12. 2013. 13:52   >>  14:04 6

GODIŠNJICA VLADE

Ostvareno realno moguće, kritike iz opozicije

Godinu nakon što je u Parlamentu izabrana četrdeseta Vlada Crne Gore, ocjene poslaničkih klubova njenog rada su oprečne. Dok u DPS-u smatraju da je učinjeno koliko je realno bilo moguće, u dijelu opozicije se pitaju šta je to dobro što je do sad učinjeno. Iz SDP-a, međutim, nije bilo moguće dobiti ocjenu rada crnogorske Vlade u prvoj godini mandata.

 

 

 

Uvjeren da je Vlada Crne Gore u prvoj godini mandata uradila koliko je to realno bilo moguće u okolnostima ekonomske situacije u zemlji, poslanik DPS-a Miodrag Vuković kazao je da je nastavljen dobar kontinuitet kad je riječ o društvenom razvoju, demokratizaciji društva i integracijama.

„U realnim ekonomsko-društvenim okolnostima vlada je ostvarila realno moguće rezultate koji su mjerljivi. Radi se o pozitivnim pomacima“, kazao je Vuković Portalu RTCG.

Imamo sve uslove da Vlada opstane

On je podsjetio da je Crna Gora u ekonomskim, a u posljednje vrijeme sa i bez razloga u političkim problemima. Tvrdi i da je teško bilo očekivati da Đukanovićev kabinet završi sve što je premijer obećao za četvorogodišnji mandat.

Govoreći o tome hoće li Vlada ostati u punom mandatu i naredne tri godine, Vuković navodi da to teško prognozirati, ali da „postoje svi uslovi da vlada opstane“.

„Razlozi su mnogostruki. Prije svega jer je čine partije suverenističkog bloka. U Crnoj Gori još je velika podjela između onih koji su bili na različitim stranama dva vijeka“, kazao je Vuković, nazivajući opoziciju anemičnom i razbijenom grupom bez identiteta.

U Pozitivnoj Crnoj Gori Đukanovićevom kabinetu zamjeraju što u prvoj godini mandata nije realizovana „nijedna kapitalna investicija“.

„Naprotiv, bilo je niz mjera koje su se odnosile na budžet, dodatno su otežali život građana“, ocijenio je poslanik te stranke Dritan Abazović.

Za Vladu i pohvale iz opozicije

On, međutim, smatra da ima razloga i da se pohvali rad Vlade u prvoj godini mandata.

„Uvedeno je više reda u fiskalnoj politici. Bolja je naplata PDV-a, ali sa druge strane sve to je iskorišteno za isplatu plata, penzija i ostalih dažbina koje moraju da se finansiraju. U kapitalnom smislu nema pomaka“, istakao je Abazović za Portal RTCG.

Komentarišući učinke Vlade na političkom planu, Abazović je akcenat stavio na goruće probleme Crne Gore.

„Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, zloupotrebe tokom izbornog procesa…stanje ne da nije dobro, nego je zabrinjavajuće“, ocijenio je Abazović, podsjećajući da nije bilo ni racionalizacije u državnoj upravi.

Vjeruje i da Vlada mandat neće završiti do kraja. Zbog složene situacije Abazović navodi da bi bilo logično da se mandat vrati građanima.

Sa ocjenom da Vlada neće završiti mandat do kraja saglasan je poslanik DF-a Strahinja Bulajić, koji je, ocjenjujući njen rad u prvoj godini podsjetio na javni dug koji je premašio 60 odsto BDP-a.

„Rad Vlade ocjenjujem izuzetno negativno, pogotovo ako uzmemo u obzir sve afere koje su se dešavale, ne znam odakle bih počeo“, istakao je Bulajić, postavljajući kontrapitanje šta je to vlada dobro uradila do sada.

U SNP-u su ocijenili da se rad Vlade u prethodnom periodu može dominantno ocijeniti kao nastavak kontinuiteta.

„Navedeni period je obilježila jedna paradoksalna i nezabilježena atmosfera u samoj Vladi, a ogledala se u tome da  gotovo po svim strateški važnim pitanjima imamo duboko neslaganje koalicionih partnera, koji su evo već petnaestak godina zajedno kreirali sumornu sliku koju gledamo danas“, kazao je Portalu RTCG član Izvršnog odbora SNP-a Aleksa Bečić.

Nakon lokalnih, slijede opšti izbori

Politički analitičar Srđa Vukadinović smatra da crnogorska Vlada u proteklih godinu dana ima rezultata, ali da ih mnogo više nema.

„Kada su u pitanju investicije, što je ključ razrješenja mnogih velikih problema, samo su u najavi te investicije, dok još nema te količine novca koji bi pokrenuo nova radna mjesta i privredu“, kazao je Vukadinović.

On smatra da su očigledno u pitanju manji potezi Vlade od kojih građani nemaju neke posebne koristi. Investicije bi, smatra on, otvorile perspektive za mnoge građane.

Komentarišući mogućnost da vlada završi svoj mandat do kraja, Vukadinović je rekao da ona „još tri godine sigurno neće izdržati“.

„Po svoj prilici poslije lokalnih izbora, posebno u Podgorici, slijede opšti izbori“, kazao je Vukadinović Portalu RTCG.

Nakon rezultata lokalnih izbora u Petnjici, na Cetinju i u Mojkovcu, a vjerovatno i onog što će se dogoditi u Ulcinju, a po svoj prilici i u Beranama, Vukadinović je ocijenio da će se praviti strategija za nove izbore.

„Po svoj prilici u ovom sastavu kakva je vrlo teško da može dočekati kraj 2014. godine“, zaključio je Vukadinović.

Inače, nakon oktobarskih parlamentarnih izbora 2012., Vlada mandatara Mila Đukanovića dobila je 4. decembra 2012. podršku 44 poslanikla, 26 ih je bilo protiv, a jedan uzdržan. Vladu su formiraliDPS, SDP, Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i dvije stranke albanske manjine.

U ekspozeu o radu njegove vlade, premijer je tada rekao da će prioriteti njegovog kabineta biti članstvo u NATO, nastavak evropskih integracija i poboljšanje životnog standarda, a da će u posebnom fokusu biti borba protiv organozovanog kriminala i korupcije.

Igor Pejović

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније