Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

12. 10. 2021. 14:45   >>  15:01 12

BOGDANOVIĆ

"Izbori nijesu rješenje, tajno se radi na rušenju Vlade"

Složenost društveno-političke situacije zahtijeva ozbiljnost i spremnost na kompromise ključnih političkih subjekata. Zato su Demokrate pokazale otvorenost da se o svim opcijama mogućeg dogovora unutar vladajuće većine razgovara kako bi se našlo najbolje rješenje, jer rješenje nijesu izbori i rušenje Vlade, na čemu se tajno radi, saopštio je predsjednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović. Istakao je da Demokrate žale što se "neodgovornim igrama, uz različite izgovore, nastavlja opstrukcja najavljene rekonstrukcije."

"Prvo je izgovor bio Sporazum tri lidera o zapadnom kursu države, kojeg su i napisale Demokrate.  Zatim se odustalo od ekspertske Vlade, pa prešlo na koncept nestrančke Vlade koja je suprotna zajedničkoj izjavi Bečića, Krivokapića i Abazovića od 31. avgusta prošle godine.  Onda se došlo do ideje da se prvo napravi Izvještaj o radu Vlade za proteklu godinu, kao uslov za nastavak dijaloga, uz analizu učinka svakog od članova Vlade, uključujući i premijera.  To sve jede vrijeme, a cilj može biti samo rušenje ove Vlade", piše u saopštenju Bogdanovića.

Ističe da je stav Demokrata jasan - bez riječi smo odmah prihvatili pisani predlog premijera, zasnovan na Sporazumu.

"To znači da premijer predlaže kadrovska rješenja o rekonstrukciji, a mi smo prihvatili da ponudimo više kandidata za jednu funkciju ili zamijenimo predloženog kandidata, kako bi zajednički došli do kandidata sa kojim su saglasne obje strane, jer je ovo dvosmjeran proces. O konačnom predlogu čitavog sastava rekonstruisane Vlade možemo se, kao ozbiljni političari, izjasniti tek kad vidimo usaglašena kadrovska rješenja premijera i vladajućih partija. Ne želimo da učestvujemo u igri poznatih partnera i sinhronizovanih saopštenja koja vodi razbijanju pregovora, a sve kako se ne bi ni došlo ni do faze predlaganja kandidata, odnosno kako bi se ušlo u rušenje ove Vlade", navodi Bogdanović. 

Abazović, dodaje on, postavlja pitanja na koja ni sam nije odgovorio, jer "jedno govori DF-u, a drugo međunarodnim partnerima".

"U međuvremenu, nikako da svi dobijemo odgovor od Dritana Abazovića na jednostavno pitanje: da li on prihvata pisani predlog premijera i koncept 38 poslanika, ili i dalje insistira na nestranačkoj Vladi? Ukoliko insistira na nestranačkoj Vladi, koja Demokratama nije problem, da li je spreman da istu pricipijelno napusti i vrati se u parlament, na poziciji potpredsjendika, što mu i pripada, saglasno izbornom rezultatu, jer ne možemo govoriti o nestranačkoj Vladi u kojoj sjedi samo jedna partija?", ističe Bogdanović.

Za Demokrate je prihvatljiva - ili rekonstrukcija Vlade po modelu premijera i Sporazumu tri lidera ili istinski nestranačka Vlada bez aktivnih ili skrivenih stranačkih ili potencijalno stranačkih političara, uz pisanu obavezu da niti jedan član Vlade neće osnovati partiju ili biti dio partije, učestvovati u izbornim kampanjama i biti kandidat na izbornim listama.
 
"Dakle, niti ima predloga rekonstrukcije bez premijera, niti ima izglasavanja rekonstrukcije bez glasova poslanika. Da bi razgovori o rekonstrukciji, kao i bilo koji ozbiljan politički dijalog uspio, niko nema prava da traži od drugog što nije spreman sam kao politički subjekt dati. Jedino ako smo tu otvoreni i principijelni možemo doći do kompromisa", zaključuje Bogdanović. 

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније