Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ P.R.-M.V. ]

12. 10. 2021. 15:56   >>  16:06 2

DODATNI ZAKLJUČAK

Tužilaštvo pod lupom zbog dešavanja na Cetinju

Predstavnici Vlade ukazali su da u izvještaju o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju nije dovoljno naglašena uloga državnog tužilaštva, pa će se posebno izjasniti o tom pitanju. Izvještaj je sačinila Komisija Vladinog Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) bezbjednosnih službi. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je novinarima nakon sjednice BOK da uloga Tužilaštva nije dovoljno potencirana.

"Jedna tačka je preovladala kao zajednička svih članova Biroa, a to je da u Izvještaju nije dovoljno potencirana uloga državnog Tužilaštva u suzbijanju rizika za dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra" istakao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade kazao je kako je siguran da će to biti glavni komentar, nakon što se i zvanično izjasne.

"Vjerujem da će i komisija to prihvatiti. Možda je to nešto što nije dovoljno naglašeno ili je promaklo. Ali, to je jako važna činjenica vezano za aktivnosti državnog tužilaštva u susret i tokom događaja na Cetinju", zaključio je Abazović.

Postupanje tužilaštva u susret i tokom događaja na Cetinju bilo je i ranije na meti kritika dijela stranaka iz saveza na vlasti.

Iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca (VDT) saopšteno je da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić 5.septembra Cetinju boravio po službenoj dužnosti. Oni su tada kazali da postoji zlonamjerno tumačenje prisustva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na Cetinju, pa tvrde da je osnovu odluke, koju je 3.septembra donio v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, u državnom tužilaštvu organizovan poseban režim rada, o kojim je, radi koordinacije u radu, obaviješten i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Iz VDT-a su naglasili da je odluka dostavljena Specijalnom, Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i osnovnim državnim tužilaštvima u Podgorici, Kotoru, Nikšiću i Cetinju.

U odluci se navodi da je povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, zbog potencijalnog rizika koji ovaj događaj nosi, neophodno da u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju borave glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci sa timom iz Specijalnog policijskog odjeljenja radi praćenja događaja, te "mogućnosti da se u radnjama pojedinaca ili grupa ostvare zakonska obilježja bića krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva".

Radunović: Katnić Đukanovićev zakleti vojnik

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović rekao je za Portal RTCG da nije posebno iznenađenje što Tužilaštvo nije preduzelo neke ozbiljne radnje u kontekstu dešavanja na Cetinju.

"S obzirom na to da je svima jasno da Milivoje Katnić i određeni broj tužilaca koji su pod njegovom kontrolom ne služe državnim interesima već interesima Mila Đukanovića. Katnić je toga dana bio na Cetinju kao podržavala bivšeg režima i kao neko ko je tražio eventualnu grešku u postupanju policije ili nekoga od političara iz vlasti, kako bi u tom slučaju reagovao i doprinio čitavoj ovoj ujdurmi koju Milo Đukanvić stvara po Crnoj Gori. Katnić je njegov zakleti vojnik i kao takav će otići ili u penziju ili u zatvor", naglasio je Radunović.

Popović: Država pala na ispitu

Predsjednik Liberalne partije Crne Gore (LPCG) Andrija Popović kazao je za Portal RTCG da je teško komentarisati medijski Izvještaj o Cetinju dok ga zvanično ne dobiju, ali, kako je rekao, sad je već jasno da je država pala na ispitu.

"Sve je bilo konfuzno, nije se poštovala hijerarhija odlučivanja policije, odlučivalo se u neformalnim krugovima mimo njihovih nadležnosti. Generalno nakon svega, građani Cetinja kojima se ustavno garantuje sloboda mirnog okupljanja mogu da zahvale "nebesima " što nije bilo ozbiljnijih posljedica, već se sve završilo na državnoj represiji suzavcima, gumenim mecima i šok bombama.Nesumnjivo, mnogi koji su komandni lanac na Cetinju prepustili avanturistima moraće da odgovaraju", naveo je Popović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније