Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

12. 10. 2021. 18:06   >>  18:13 4

BEČIĆ - MARKOVIĆ

"Očekujemo da CG bude prva naredna članica EU"

Dosljednost, principijelnost i konzistentnost politike Crne Gore zaslužuju da od Evropske unije budu vrednovane kroz punopravno članstvo, a na tom putu ulaznica naše zemlje su konkretni rezulati koje je Crna Gora isporučila, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sa novimenovanim ambasadorom - šefom Stalne misije Crne Gore pri EU u Briselu, Petrom Markovićem.

Uz naglasak da će uz sve izazove nova pregovaračka metodologija doprinijeti dinamičnijem procesu pristupanja, Bečić je kazao da je sazrelo vrijeme da EU donese odluku i afirmiše politiku proširenja na primjeru Crne Gore.

Navodeći da građani konstantno daju punu podršku daljoj izgradnji moderne, evropske i građanske Crne Gore, on je kazao da očekuje da će Crna Gora biti prva naredna članica EU.
    
Bečić je naglasio da Zapadni Balkan pripada EU.

"Crna Gora intenzivno raditi na sprovođenju neophodnih reformi u interesu konkretnog napretka u procesu pristupanja", istakao je Bečić.

On je podsjetio na ciljeve 27. skupštinskog saziva u pravcu jačanja kontrolne i nadzorne funkcije Parlamenta, izrazivši zadoovljstvo činjenicom da se podudaraju sa nalazima iz Godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore.
    
Novoimenovani ambasador Marković je naglasio da će predano i kontinuirano raditi na punoj integraciji naše zemlje u EU.

Uvjeren je da će institucije EU znati da prepoznaju i cijene naše napore u dostizanju međunarodnih i evropskih standarda i najboljih praksi.

"Važno je da se čuje da Crna Gora, zbog svih razloga o kojima smo govorili, a koji jesu njena manifestna politika, ima pravo da očekuje da proces integracija bude doveden do kraja", istakao je Marković.

Marković je ocijenio da je važno graditi narativ o Crnoj Gori kao državi koja istorijski i kulturno jeste dio Evrope, dodajući da se Evropi u tom smislu i vraća.

"To će i biti jedan od prioriteta njegove misije za vrijeme trajanja mandata", dodao je Marković.

Marković je ocijenio da je važno i za period koji slijedi imati spremne odgovore kroz koje bi bila poslata jasna poruka da država snažno stoji iza politike pomirenja i funkcionalnosti političkog djelovanja.
    
Saglasan je sa stavovima Bečića po pitanju politike proširenja.

"Misija će predano raditi na unapređenju parlamentarne diplomatije posredstvom radnih tijela", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније