Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

13. 10. 2021. 11:12   >>  11:13

RADULOVIĆ

CG odlučna da baštini zapadne vrijednosti

Zadatak Zapadnog Balkana je da zajednički istakne značaj prisustva Evropske unije na ovom području, podsjeti da smo dio Evrope i pokaže da želi da dijeli iste demokratske principe i vrijednosti. Građanima Crne Gore dugujemo Evropsku uniju, posebno imajući u vidu činjenicu da skoro 80 odsto njih podržava naše članstvo, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je to kazao na prestižnoj Diplomatskoj akademiji u Beču gdje je održao predavanje "Zapadni Balkan – Kamen spoticanja ili dio mozaika koji nedostaje EU?".

U jednoj od najstarijih evropskih institucija, posvećenih usavršavanju diplomata, ministar Radulović je studentima kroz pet tematskih cjelina, predstavio zašto je pristupanje EU cilj Crne Gore, zatim korake ka ostvarenju tog prioriteta, najveće izazove, očekivanja i razloge zbog kojih je Zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji.

Citirajući Žan Pol Sartra riječima "Možda će biti ljepših vremena, ali ovo je naše", šef crnogorske diplomatije je kazao da, iako smo svjesni različitih izazova sa kojima se suočava EU, kao i činjenice da politika proširenja nije uvijek na vrhu agende, jer članice, prije svega, treba da kroz međusobne odnose i zajedničke odluke ojačaju položaj Unije, mi ipak treba sada da učinimo sve sa naše strane i pokažemo da pripadamo Evropi.

"Evropska unija, kakvu danas poznajemo, sa svojih 27 država članica i vrlo specifičnim sistemom odlučivanja, ne samo da se prilagođava promjenama, već se kontinuirano razvija i jača sfere uticaja na globalnom nivou. Vjerujem da vam je jasno da je EU vremenom, od svog osnivanja, stalno privlačila druge evropske zemlje da joj se pridruže", kazao je šef crnogorske diplomatije, dodajući da je Crna Gora odlučna u namjeri da baštini zapadne vrijednosti, jer je za nas to put koji nema alternativu.

U svjetlu usvajanja nove metodologije pristupa, rekao je da su vladavina prava i borba protiv korupcije u osnovi našeg pregovaračkog procesa.

Ministar Radulović je kazao da broj izazova u pregovaračkom procesu zavisi od rezultata u oblasti vladavine prava.

"Ako stvorite nezavisne institucije, ako se uspješno borite protiv korupcije i organizovanog kriminala, ako imate slobodu medija, onda će se izazovi smanjiti. Nakon toga, u fokusu će biti ekonomski oporavak i pravda, a ne podjele. Naš cilj je da istrajemo na tom putu i pokažemo državama članicama koje su skeptične po pitanju proširenja, da je naša geostrateška orijentacija jasna i da ne želimo samo deklarativno da budemo dio Unije", kazao je ministar Radulović, dodajući da je dobar argument za to stopostotna usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

"Shodno tome, vjerujem da je učešće zemalja Zapadnog Balkana od vitalnog značaja u radu Konferencije o budućnosti Evrope, jer se naša strategija mora čuti. Mi nismo kamen spoticanja, već dio mozaika koji nedostaje EU", kazao je Radulović.

Kada je riječ o godini pristupanja Uniji, šef crnogorske diplomatije je rekao da se suština ogleda u procesu, a ne o odredištu, te da treba da stvorimo funkcionalnu državu sa vladavinom prava, slobodnom tržišnom konkurencijom, održivom ekonomijom, nezavisnim pravosuđem i bićemo pod okriljem EU.

Ministar Radulović je kazao da EU i Zapadni Balkan dijele odgovornost za izgradnju mirne, prosperitetne i ujedinjene Evrope.

"Ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona zapravo je ulaganje u bezbjednost i budućnost Evropske unije, odnosno Evrope u cjelini. Bliža saradnja je u našem zajedničkom interesu, jer je to jedini način da građanima pružimo ekonomske i socijalne benefite i sigurnost", kazao je šef crnogorske diplomatije.

On je ocijenio da je politika proširenja još uvijek živa, te da prolazi kroz promjene zavisno od trenutka u kojem se o njoj pregovara.

"Što se tiče Crne Gore, reformske aktivnosti u oblasti vladavine prava označili smo kao apsolutni prioritet, ne samo u kontekstu daljeg napretka u pristupnim pregovorima, već i kada je u pitanju ukupni napredak crnogorskog društva u cjelini. Bolji životni standard i evropski kvalitet na svim poljima je nešto čemu svi težimo, a jedan od najefikasnijih mehanizama za postizanje tog cilja je proces evropskih integracija i pristupnih pregovora", poručio je ministar Radulović.

Naglasio je da je Crna Gora je posebno ponosna na posvećenost politici dobrosusjedstva i regionalne saradnje, koja je preduslov za napredak naše zemlje, kao i za evropski put cijelog regiona.

"Svjesni smo izazova koji nas očekuju i spremni smo da ih riješavamo u saradnji sa svim akterima u crnogorskom društvu, stoga očekujemo podršku naših evropskih partnera na tom putu", zaključio je šef diplomatije.

Ministar Radulović je u Beču razgovarao sa direktorom Diplomatske akademije Emilom Briksom. Tom prilikom, potvrđena je odlična i kvalitetna višegodišnja saradnja između dvije diplomatske akademije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније