Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

14. 10. 2021. 18:11   >>  18:18 1

MVP

CG članica Savjeta UN-a za ljudska prava

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora biće članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država (Ženeva), u periodu od 2022. do 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora biće članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država (Ženeva), u periodu od 2022. do 2024. godine", navode u saopštenju.

Izuzetan uspjeh crnogorske diplomatije rezultat je, kako ističu, demokratskih vrijednosti koje Crna Gora baštini, te opredjeljenja da temeljne tekovine poput ljudskih prava i sloboda štitimo i kontinuirano unapređujemo na nacionalnom i međunarodnom nivou.

"Tokom predstavljanja crnogorske kandidature za članstvo u ovom tijelu, predstavljena je jasna orjentacija naše države da sve njene politike i strategije budu usmjerene ka reformskim procesima, te nadgradnji demokratskih kapaciteta i osiguravanju prosperiteta, blagostanja i bolje budućnosti svih građana", poručuju iz MVP.

Ovi prioriteti na unutrašnjem planu, kažu, ujedno oslikavaju privrženost naše države vrijednostima i principima na kojima počiva međunarodni poredak.

"Takođe, crnogorsku kandidaturu dodatno je ojačala činjenica da naša zemlja predstavlja pozitivan primjer multietničkog sklada, dok je upućena nedvosmislena poruka da očuvanje kulturne, etničke i konfesionalne raznolikosti ostaje visoko na listi nacionalnih prioriteta, baš kao i težnja Crne Gore da njeguje dobrosusjedsku politiku i kao takva bude faktor stabilnosti u regionu", navode u saopštenju.

Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije, kako kažu, dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu, predstavljajući istovremeno i obavezu da i dalje budemo pouzdan partner međunarodne zajednice pružajući podršku u naporima da spriječi kršenje prava i suzbijanje sloboda širom svijeta.

"O takvom opredjeljenju Crne Gore svjedoči činjenica da je naša država aktivna u gotovo svim multilateralnim forumima koji promovišu ljudska prava", zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Đukanović: CG će opravdati zadobijeno povjerenje članstva UN

"Uvjeren sam da će Crna Gora i njene diplomate i ovoga puta opravdati zadobijeno povjerenje članstva UN i otići korak više u zastupanju i odbrani fundamentalnih principa međunarodnog prava ljudskih prava", napisao je Đukanović na Tviteru.

On je istakao da je to uspješan završetak višegodišnje kampanje za novo članstvo u Savjetu UN za ljudska prava u mandatu 2022-2024.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније