Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

14. 10. 2021. 21:55   >>  22:57 2

EMISIJA "ARGUMENTI"

Oprečno o budućnosti Vlade Crne Gore

Funkcionerka Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić kazala je, gostujući u emisiji "Argumenti" na TVCG, da je aktuelna Vlada neodrživa, zbog čega je treba promijeniti. Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović smatra da je dijalog jedino rješenje za dogovor parlamentarne većine, dok je izvršni direktor GP URA Zoran Mikić istakao da taj pokret ostaje pri principu ekspertske Vlade. 

Funkcionerka Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić je kazala da je aktuelna Vlada neodrživa, zbog čega je treba promijeniti.

"Mi imamo u ovom trenutku jednu situaciju koja je neodrživa u smislu daljeg funkcionisanja Vlade. Oko toga postoji veoma visok stepen saglasnosti parlamentarne većine. Praktično, 38 poslanika parlamentarne većine ne podržava Vladu, dok tri poslanika, prevashodno Ure, bi zadržalo ovu poziciju, što je nemoguće. Ili daje neke alternativne modele koji su se već pokazali kao neefikasni", smatra Kordić.

Kordić navodi da imamo čitav niz ekonomskih parametara koji ukazuju da se to obećanje Vlade i opravdano očekivanje građana da žive bolje nije obestinilo. Smatra da imamo državni aparat koji je nefunckionalan i koji se urušava u posljednjih godinu dana.

"Imamo veoma loše ekonomske pokazatelje koji jasno pokazuju da ova Vlada ne funckioniše kako se od nje očekivalo tražeći 200 dana za provjeru njene uspješnosti. Imate problem sa Sudskim savjetom, Tužilačkim savjetom, parlament je u blokadi, Državna izborna komisija ne radi. Ustavni sud funckioniše na granici kvoruma", dodala je Kordić.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović istakao je da je dijalog jedino rješenje za dogovor parlamentarne većine.

"Ne želimo izbore prije 2024. Nama građani nijesu dali mandat da se (Milo) Đukanović vrati na vlast nakon godinu ili dvije, već smo dobili puni mandat da ovu državu vodimo do 2024.", istakao je Martinović.

Martinović je kazao da građani ne žele od političara konstantne prepirke i svađe.

"Demokratsta Crna Gora je u ovih godinu dana nije imala nikakve uslove ni ultimatume. Ponašali smo se vrlo odgovorno prema građanima i prema našim obavezama koje smo kao dio skupštinske većine mogli da obavljamo", dodao je Martinović.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić ističe da taj pokret ostaje pri principu "ekspertske Vlade". 

"Rekonstrukcija Vlade je moguća isključivo na ekspertskom nestranačkom principu. Ukoliko ne možemo da dogovorimo takav model rekonstrukcije onda je to novi politički momenat. To znači resetovanje političkih dogovora od početka. U tom momentu bi morali da sjednemo za sto da se dogovaramo oko svih političkih funckija", objasnio je Mikić.

Mikić ističe da ukoliko ne dođe do dogovora parlamentarne većine, Vlada nastavlja da funkcioniše dok je neko ne obori u parlamentu.

"Ova Vlada je, u ambijentu u kojem je radila, napravila zavidne rezultate", istakao je Mikić, dodajući da ima prostora za njeno unapređenje.

Mikić podsjeća da je ova Vlada uspjela da održi javne finansije, da obezbijedi jednu od najboljih turističkih sezona, kao i veliki broj vakcina protiv koronavirusa.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније