Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

15. 10. 2021. 13:03   >>  15:32 22

ĐUKANOVIĆ

Vlada nefunkcionalna, treba je smijeniti

Aktuelna Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti, jer je njen mandat propadanje Crne Gore, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, na 2BS forumu u Budvi, rekao da ga nefunkcionalnost aktuelne Vlade nije iznenadila.

“Vlada nije mogla biti funkcionalna, jer imate pješadiju srpskog sveta u parlamentu“, kazao je Đukanović.

U tom savezu su, kako je naveo, bile dvije građanske koalicije, koje su pristale da budu u savezu sa velikosrpskim nacionalizmom.

„Razumijem to raspeće između potrebe za smjenom vlasti i ulaska Demokratskog fronta“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, odavno je razjašnjeno da se „manji potok u veći uliva“.

Đukanović je ocijenio da borba za hibridni uticaj nije prestala.

“Sjetimo se rata za Nikšić, sad ćemo vjerovatno imati rat za Mojkovac, što bi bilo smiješno, da nije tragično“, kazao je on.

Kako je naveo, takav ambijent ne može „poroditi funkcionalnu vladu“.

„Iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz vanredne parlamentarne izbore“, ocijenio je Đukanović.

On je rekao da ne pristaje na tumačenja da li je podjele u Crnoj Gori izazvala Demokratska partija socijalista, ili DF.

“Podjele su istorijski fakat i neće nestati same po sebi. Ali ideja evropskog ujedinjenja i građanske Crne Gore ima većinu. Ajde da tu većinu afirmišemo“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je u regionu Zapadnog Balkana posljednjih pola godine promijenjena ključna tema.

“Nekad su to bile evropske integracije, sada je ključna tema stabilnost. Najprije se ta stabilnost ugrozila u Crnoj Gori. Brisel je tvrdio da su odgovorne usporene reforme, mi smo tvrdili da je sporost proširenja uzrokovala promjenu fokusa”, naveo je Đukanović

On je istakao da je između evropskih i evroatlnatskih integracija znak jednakosti.

“Posljednjih godina nije bilo politike proširenja, i logično je da je na dnevni red stiglo pitanje stabilnosti”, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, tamo gdje nije bilo dovoljno EU i NATO-a, svoje mjesto su dobile treće zemlje.

Taj nastup je, smatra Đukanović, dao krila nacionalizmu, koji se na kratko uspavao posle Dejtonskog sporazuma, ali koji nikad nije nestao.

„Autori tih nacionalizama misle da su samo imali loše vrijeme i pokušavaju da sada urade ono što nijesu uspjeli ranih 90-ih. Danas, nažalost, imamo taj problem“, rekao je Đukanović.

On smatra da zemlje Zapadnog Balkana nemaju svoje kapacitete da obezbijede stabilnost regiona, već da se ona može učvrstiti integracijama.

“Ne treba nam prije vremena otvoriti EU vrata, ali je problem kada sa partnerskih adresa dobijate vrlo oskudne poruke, koje je najtačnije tumačiti kao ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive”, pojasnio je Đukanović.

Komentarišući poruke iz regiona, on je ocijenio da je “impotentni nacionalizam Borisa Tadića zamijenjen agresivnim nacionalizmom Aleksandra Vučića”.

“Ideja je ista. Tadić je radio isto što radi Vučić, ruši suverenost susjednim državama, pošavši od lažne premise da su prava Srba ugrožena. To isto je radio Tadić, još podlije ogovarajući Crnu Goru”, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da je u toku hibridni rad protiv Zapadne Evrope.

“Crna Gora probija uši i upozorava - Nije Rusija zainteresovana za Crnu Goru, koliko je zainteresovana za rušenje evropskih sistema vrijednosti”, rekao je Đukanović.

On je dodao da je na snazi zloupotreba crkve, kao instrumenta velikosrpskog nacionalizma, kojim se, kako je naveo, urušava suverenitet susjednih država.

Govoreći o DPS-u, Đukanović je rekao da je to ozbiljna partija, i da imaju podršku u rasponu od 35,1 do 39,5 odsto.

„Biće da smo na kongresu povukli dobre poteze. Obnovili smo predsjedništvo, zato što je cijela generacija ljudi koja je stvarala Crnu Goru i uvela je u NATO, odlučila da se povuče i ustupi mjesto mlađoj generaciji. Mislim da je to crnogorska javnost vrednovala“, dodao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније