Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ TVCG ]

16. 10. 2021. 19:38   >>  20:11 4

NOVI POSTUPAK ODGOĐEN

Pet godina od izbora 2016. i slučaja "državni udar"

Prošlo je pet godina od parlamentarnih izbora 2016. i slučaja “državni udar” koji je mjesecima i godinama nakon toga bio jedna od glavnih tema naše političke zbilje. Apelacioni sud 30. decembra ukida presudu kojom je 13-člana grupa osuđena ukupno na skoro 70 godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma. Novi postupak, koji je trebalo da počne u ponedjeljak, odgođen je.

Glasanje je počelo u 7 časova, 16. oktobra 2016. Deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja. Izbori kao svaki drugi. No, samo nekoliko sati kasnije stiže informacija da je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeno 20 državljana Srbije koji su navodno htjeli da zauzmu Skupštinu i zarobe ili likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

"Osnovana sumnja da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju proizilazi iz prikupljenih podatakaiI dokaza, iskaza osumnjičenih i oduzetih predmeta i posebno mjera tajnog nadzora", kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Cilj je bio sprečavanje priključenja Crne Gore NATO alijansi, pisalo je u optužnici kojom je obuhvaćeno 14 osoba: dva ruska, tri crnogorska i devet srpskih državljana. Eduard Šišmakov i Vladimir Popov označeni su kao organizatori i finansijeri, a među optuženima su se našli lideri i Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

"Evo dobre prilike za sve. Za tužilaštvo koje treba da dokaže našu krivicu i da izađe sa svim dokazima i da dokaže i pokaže kakve veze ima DF sa bilo kakvim kriminalnim radnjama", kazao je Andrija Mandić (19. 7. 2016.).

"Radi se o politički montiranom procesu protiv DF-a", kazao je Milan Knežević iz DF-a (19. 7. 2016.).

Suđenje je trajalo godinu i po s direktnim prenosom na televiziji s nacionalnom frekvencijom. Tužilaštvo je imalo dva svjedoka saradnika. Suđenju je prisustvovalo 10 optuženih, a četvorici se sudilo u odsustvu. Optužena Branka Milić 23. novembra 2018. pobjegla je u ambasadu Srbije. Suđenje će ostati upamćeno i po tome što je Milan Knežević imao najdužu završnu riječ koja je trajala čak devet i po sati. Svi optuženi su krivi, pisalo je u presudi, koju je 9. maja, 2019. sutkinja Suzana Mugoša čitala više od 6 sati.

"Optuženom Andriji Mandiću 5 godina, optuženom Milanu Kneževiću 5 godina", kazala je predsjednica Vijeća Višeg suda Suzana Mugoša (9. 5. 2019.) .

Apelacioni sud Crne Gore, nakon dvije godine, ukida presudu, kojom su optuženi osuđeni na skoro 70 godina zatvora, i to, kako je saopšteno, zbog bitnih povreda krivičnog postupka. Postupak je vraćen Višem sudu, ali kako je naznačeno u presudi: pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

"I ovaj dan, ponavljam, samo je potvrda jedne zakašnjele pravde i ja ne mogu da se radujem niti smatram da treba da proslavljam nešto što je vidjela čitava Crna Gora a radilo se o jednoj brutalnoj montaži, politički motivisanoj protiv DF", kazao je Milan Knežević iz DF-a (5. 2. 2021.).

"Imamo ozbiljnu namjeru da se suočimo sa svima koji su montirali taj lažni sudski process i sigurno se ti tragovi ne završavaju kod Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i Suzane Mugoše već vode do predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića", kazao je Andrija Mandić iz DF-a (5. 2. 2021.).

Odluka suda, za branjenika jednog od lidera DF-a Dušana Radosavljevića, bila je jedina ispravna.

"Apelacioni sud je ukinuo presudu na taj način što je praktično, da građanima bude jasno, između redova napisao osloboditi. Oni su što se tiče mog branjenika pa i drugih okrivljenih praktično rekli da ne postoje dokazi ni za jednu krivično-pravnu radnju", kazao je branilac lidera DF-a Dušan Radosavljević.

Jedan od osumnjičenih u postupku Mihailo Čađenović, proveo je 8 mjeseci u pritvoru. Pet godina kasnije, kaže, ostaje mu gorak ukus u ustima.

"Cijela crnogorska javnost je mogla da se uvjeri o kakvom montiranom slučaju se radilo, o kakvoj komediji u Crnoj Gori ali za mene i moju porodicu to nije bila komedija nego je bila jedna golgota", kazao je Mihailo Čađenović.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić, nije htio da komentariše proces koji slijedi ali nam je kazao da sve teče kako treba i kako je zakon predvidio. Dan nakon izricanja prvostepene presude, objasnio je po kom principu su radili.

"Naš moto je bio da će pravda doći na vratima i pokucati svakom počiniocu krivičnog djela i da ćemo djelovati bez uticaja bilo koje strane i da tužilaštvo ne poznaje niti pripadnika ove ili one političke stranke, niti ove ili one vjere, niti ove ili one boje ili pripadnika ovog ili onog staleža u društvu", kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić (10.05.2019.)

Novo suđenje koje je trebalo da počne u ponedjeljak, još jednom je odgođeno, na inicijativu dvojice advokata, jer su angažovani u drugom slučaju.


Svetlana Vlahović TVCG

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније