Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

20. 10. 2021. 09:07 >> 09:11
3

LP

"Izvještaj pokazao odustajanje Vlade od puta ka EU"

Izvještaj Evropske komisije (EK) pokazao je da je Vlada odustala od daljeg puta ka Evropskoj uniji (EU) i integracije Crne Gore u zajednicu najrazvijenih država svijeta, ocijenili su iz Liberalne partije (LP).

Potpredsjednik LP Jovo Rabrenović je ocijenio da krajnji cilj vladajuće političke većine predstavlja isključenje Crne Gore iz svih tokova napretka, kojem teže sve države svijeta.

On je naveo da su “porazni rezultati Vlade i Skupštine, koji su kritikovani u izvještaju”, diskvalifikovali politiku zvaničnih predstavnika crnogorske vlasti i ukazali na “njen retrogradan status”.

“Crnogorska spoljna i unutrašnja politika ali i njena nejaka diplomatija doživjele su klasičan nokaut u prvoj rundi. Ono na šta smo u opoziciji upozoravali, pokazalo se kao glavni nedostatak aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti”, smatra Rabrenović.

On je naveo da je EK prepoznala “neprimjerene izmjene i prilagođavanje zakona oskudnim kvalifikacijama kadrova, koji su pledirali na najveće izvršne funkcije”.

On je ocijenio da je još poraznije to što je vlada odustala od daljeg puta ka EU.

“Na to da su vlada i aktuelna većina odustali od evropskog puta mi, u LP, ukazivali smo još u prvom kvartalu ove godine. Bilo je evidentno da se nijedna obaveza iz pregovaračkih poglavlja ne ispunjava”, rekao je Rabrenović.

On je naveo da je tužno što je, godinu nakon formiranja nove zakonodavne vlasti, konstatovano da Skupština “nije donijela nijedan zakon reformskog karaktera”.

“Skoro riplijevski zvuči da su poslanici uspjeli da, za više od dvanaest mjeseci, izmijene svega stotinjak članova postojećih zakonskih rješenja, kako bi obezbijedili nesmetanu prolaznost za svoje partijske aktiviste do visokih državnih pozicija”, smatra Rabrenović.

On je ocijenio da je Crna Gora “kompromitovana, poražena i diskreditivana” jer su svi njeni decenijski napori da postane dio Unije, kako je rekao, raspršeni u godini nove vlade i njenih eksperata.

LP, kako je naveo, poziva sve politčke subjekte da hitno pokrenu postupak opoziva trenutne vlade i skupštinske većine.

Iz te partije su pozvali na prekompoziciju snaga, u cilju, kako je Rabrenović rekao, objedinjavanja svih građanskih i demokratskih partija i formiranja nove vlade i proevropske skupštinske većine.

“Zar treba da dozvolimo da nam budućnost bude povratak na srednjevjekovno državno uređenje, uz predaju teritorije svoje države pseudovjerskim organizacijama iz drugih država”, zaključio je Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније