Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

20. 10. 2021. 13:09 >> 15:13
2

KNEŽEVIĆ TRAŽI

Saslušanje Abazovića, Katnića, Burića, Radonjića

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević je u svojstvu predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu je za petak sjednicu na kojoj će inicirati kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, vršioca dužnosti VDT-a Dražena Burića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića. Razlog je to što postoje osnovane sumnje da je dio bezbjednosnog sektora učestvovao u formiranju kriminalnih klanova.

“To nije bilo moguće bez institucionalne uvezanosti sa vođama i predstavnicima kriminalnih klanova”, kazao je Knežević, upozorivši da je bezbjednosna situacija dodatno pogoršana i da može eskalirati sa nesagledivim posljedicama.

On navodi da je DF upozoravao da je dio Agencije za nacionalnu bezbjednost bio uključen u sve aktivnosti protiv nekadašnje opozicije i njega i Andrije Mandića lično. 

Tvrdi da je u vrijeme državnog udara imao pristup tajnim podacima.

“I sada mogu da kažem da je ANB bila uključena u montiranje državnog udara i da je Mirko Paja Velimirović je prvo bio poslat u prostorije ANB-a, pa u SDT i pozivam Dejana Vukšića da skine oznaku tajnosti sa tog slučaja”, kazao je Knežević.

Objasnio je da ima odgovornost kao predsjednik Odbora uradi ono što je do njega. 

"Plašim se da ako državni organi pravovremeno ne reaguju, da ćemo na ulicama ponovo imati obračune i likvidacije", istakao je Knežević.

Istakao je da su se uvijek zalagali da mjesta koja treba pokrivaju profesionalci koji nemaju repove i veze sa kriminalnim klanovima.

Govoreći o samoubistvu funkcionera ANB-a Luke Bulatovića kazao je da je to uznemirilo javnost. 

“Mene plaši da su neki pripadnici ANB-a učestvovali u likvidacijama, da su davali logistiku i omogućavali jednom klanu da istrijebi članove drugog klana, a kada bi došlo do mogućnosti njihovog procesuiranja da su im javljali, da su im davali logistiku da napuste Crnu Goru isto kao što me plaši i zabrinjava šta se desilo s našim bezbjednosnim sektorom kada je Belivuk dolazio u Crnu Goru”, kazao je on.

Smatra da bezbjednosni sektor trenutno nije spreman da odgovori izazovima. 

“Smatram da poslije onog što se desilo sinoć i što će, kako osjećam, da se desi u narednom periodu, treba da se sastane Savjet za nacionalnu bezbjednost i Vijeće nacionalne sigurnosti i da se donesu neke odluke. imamo obavezu da svi reagujemo”, kazao je on.

Komentarišući oproštajnu poruku Bulatovića da su se mogli sačuvati neki životi, kazao je da će se adekvatnom istragom saznati ko je iz ANB-a bio dio kriminalnog miljea i ko je sarađivao s kriminalcima.  

"Ukoliko Odbor procijeni da je neophodno, na saslušanje biće pozvani direktor Uprave policije Zoran Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović", izjavio je Knežević.  

DF ne koči reforme

On je naglasio da Demokratski front ne koči reforme u bezbjednosnom i pravosudnom sektoru. 

“Ne osjećamo nikakvu odgovornost", kazao je on. 

Izbor Tužilačkog savjeta je problem koji se, po njegovim riječima, može riješiti za trideset minuta.

"To zavisi od dobre volje vicepremijera Abazovića da izađemo iz ovog lavirinta prebacivanja odgovornosti i kvalifikacija”, kazao je Knežević.

Saopštio je da sjutra primiti dokument u kom se konstatuje da ne postoji bojazan za njegovu bezbjednost. 

"Ja se radujem ako je to tako, ali imajući u vidu odakle dolaze te procjene, sigurno je da se ne osjećam bezbjednim", kazao je on. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније