Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

20. 10. 2021. 18:14   >>  18:31

POPA-BEČIĆ

Transparentnost Parlamenta na većem nivou

Vrednjujući rezulatate ostvarene u domenu transparentnosti, u Izvještaju se precizira da se po prvi put sve sjednice skupštinskih radnih tijela prenose uživo na Jutjub kanalu Skupštine, a inicijativom Skupštine Crne Gore, u saradnji sa Radio televezijom Crne Gore (RTCG) pokrenut je Parlamentarni kanal koji je posvećen redovnom parlamentarnom radu, čime je realizovan najznačajniji projekat na polju transparentnosti rada Parlamenta, zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oane Kristine Pope.

Popa je danas predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću predala Izvještaj Evropske komisije.

Tokom sastanka je potvrđeno da je Skupština Crne Gore jako bitan partner Evropske unije, kao i da Izvještaj prepoznaje pozitivne pomake i napredak u određenim oblastima, ali je i sugerisano da dokument prezentuje smjernice u kojim sferama je neophodno i važno dalje unaprijediti djelovanje najvišeg zakonodavnog doma.

Bečić je u tom kontekstu potvrdio da postoji čvrsto raspoloženje da procesi koji zavise i jesu u domenu djelovanja Skupštine budu dalje unapređivani, ali i ukazao da određeni ciljevi zahtijevaju učešće i zavise od djelovanja svih aktera političke scene.

Ističući da je Izvještaj jasno prepoznao da je Skupština značajno unaprijedila transparentnost rada, potpuno se otvorivši prema građanima, ali i sveukupno pojačala svoju zakonodavnu i nadzornu ulogu, predsjednik Bečić je podsjetio i da je, kroz konkretna rješenja, puno toga urađeno u cilju jačanja rodne ravnopravnosti, unapređenja položaja manjinskih partija, poboljšanja uslova rada uz implementaciju ekoloških politika.

U dokumentu Evropske komisije je primijećeno da je Skupština redizajnirala vebsajt, i prilagodila ga potrebama slijepih i slabovidih osoba, što ranije nije bio slučaj, a u konačnom u većem obimu obezbijedila dostupnost informacija svojim građanima, tj. samim korisnicima. Na tom fonu, u Izvještaju se bilježi i da je osoboma sa invaliditetom, po prvi put u istoriji, omogućen pristup Plenarnoj sali. Takođe, konstatovano je da je do kraja decembra 2020. godine, novi saziv Skupštine primio 156 predstavki građana, kao i da od novembra 2020. godine, građani predstavke mogu da podnose onlajn putem, putem vebsajta Skupštine.

U dokumentu je zabilježeno i da je predsjednik Skupštine u 2021. godini usvojio akcioni plan koji sadrži 69 mjera za jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije Skupštine.

U Izvještaju je primijećeno i da ,,nijedna pritužba pripadnika javnosti, medija ili zainteresovanih strana u kojoj se navodi kršenje etičkog kodeksa nije dostavljena Odboru za ljudska prava”.

Kako se precizira, izmjene Poslovnika Skupštine, po prvi put, uvele su obavezu izbora najmanje jednog potpredsjednika iz reda manje zastupljenog pola, a poslanice iz različitog političkog spektra su obrazovale 2020. godine prvi Ženski klub u Skupštini, dok je u decembru izabrana prva potpredsjednica Skupštine prvi put u svojoj istoriji.

Predsjednik Bečić je, tokom sastanka, ukazao i na pomake koje su u minulih godinu ostvareni u sferi socijalne, ekonomske i zdravstvene politike, kao i na polju uspostavljanja i jačanja vladavine prava, i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te istakao da su svi navedeni rezultati aktuelne vlasti ostvareni u jednoj, kompleksnoj političkoj, društvenoj i epidemiološkoj zbilji Crne Gore.

U tom kontekstu predsjednik Bečić je podsjetio i na dostignuća koja su ostvarena na putu pristupanja, stoprocentnu usklađenosti vanjske politike sa EU, te apostrofirao snažnu podršku koju građani Crne Gore daju evropskoj agendi.

Napominjući da proces integracija znači dvosmjerno djelovanje, predsjednik crnogorskog parlamenta je ocijenio da bi pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji značilo i prekid zastoja u politici proširenja.

Uz ocijenu da Izvještaj prepoznaje oblasti u kojima je zabilježen napredak, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je ukazala i da dokument jasno sugeriše ,,da je u određenim sferama djelovanja napredak ograničen ili se stagnira”.

Ona je ocijenila da je sa Samita na Brdu kod Kranja poslata jasna poruka ,,da je EU prisutna i nastaviće da bude prisutna na Zapadnom Balkanu”, ali je, kako je navela, činjenica da proces proširenja mora da prati propisane procedure.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori je istakla da je Skupština Crne Gore jako bitan partner Evropske unije, da evropske adresa cijene otvoreno partnerstvo koje je uspostavljeno sa najvišim zakonodavnim domom, kao i da će skupštinska dostignuća uvijek naići na podršku, ali je i sugerisala da snažna podrška koji građani Crne Gore daju Evropskoj uniji ,,traži da bude reflektovana u radu Skupštine”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније