Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

21. 10. 2021. 15:18   >>  15:21 19

KRIVOKAPIĆ

"Obesmišljeni pokušaji da se Vlada prikaže kao antievropska"

Tek onda kad reforme u pravosuđu i tužilaštvu budu efektivno sprovedene, bićemo u prilici da obezbijedimo elementarno eliminisanje svih nedostataka na koje opravdano ukazuje izvještaj EK, kazao je premijer Zdravko Krivokapić. On je pozvao Skupštinu da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti, ali ovaj put kroz unapređenje dijaloga. Smatra da su obesmišljeni pokušaji da se ova vlada prikaže kao antievropska.

“Izvještaj EK doživljavam kao novu šansu da Crna Gora bude bolja i naprednija na svom evropskom putu”, kazao je Krivokapić i dodao da će ova Vlada raditi na tome da što prije dođemo do kraja tog puta i budemo prva sljedeća članica EU.

On je naveo da ga je ohrabrila činjenica da u izvještaju nije konstatovano nazadovanje.

“Ipak, sve smjernice i preporuke koje je dala EK za nas su od nemjerljive važnosti”, kazao je predsjednik Vlade.

U izvještaju je apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala svih ovih mjeseci, a to je da su nužne što hitnije reforme u pravosuđu i tužilaštvu kako bi se poboljšala transparentnost i proaktivnost rada ove, praktično, dvije grane vlasti.

“Tek onda kad ove reforme budu efektivno sprovedene bićemo u prilici da obezbijedimo elementarno eliminisanje svih nedostataka na koje opravdano ukazuje ovaj izvještaj. Sa posebnim akcentom na još snažniju borbu protiv kriminala i korupcije uključujući i rješavanje slučajeva nasilja nad novinarima i medijima”, kazao je Krivokapi.

Ukoliko ovo ne postignemo, dodaje, nećemo doći do nezavisnog, efikasnog, institucionalnog odgovora na mnoge afere.

“Od kojih se u izvještaju napominje afera Koverta čiji su nam direktni i indirekti akteri uveliko poznati.

Upravo su ti akteri najodgovorniji za depresivnu ekonomiju i koruptivno-kriminalni ambijent koji smo zatekli kao nova Vlada”, kazao je on. .

U tom smislu pozvao je Skupštinu Crne Gore da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti, ali ovaj put kroz unapređenje dijaloga  kako bismo što prije došli do neophodnih reformi u tužilaštvu i pravosuđu.

“Raduju nas pohvale EK koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije koja mora biti još intenzivnija”, dodao je on.

Konstatuje se i finansijska i ekonomska konsolidacija, ublažavanje fiskalnih rizika i ostvarena finansijska stabilnost.

“Čime smo započeli proces ekonomskog oporavka od štetočinskog i nedomaćinskog ophođenjanaših prethodnika”, dodaje premijer.

Smatra da su obesmišljeni pokušaji da se ova vlada prikaže kao antievropska.

“Rad ove vlade će u narednoj godini obilježiti tri razvojna programa- ekonomsko finansijski Evropa sad, administrativno-pravni Evropa ovdje i investicioni-Crna Gora odmah sa snažnim osloncem na novi evropski garantni fond za Zapadni Balkan”, zaključio je on.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније