Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

22. 10. 2021. 13:25 >> 13:32

POHVALE U IZVJEŠTAJU EK

"CG usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU"

Evropska komisija (EK) je u ovogodišnjem Izvještaju o napretku pohvalila vanjsku politiku Crne Gore, ocjenjujući da je stoprocentna usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, snažan signal posvećenosti države evropskom putu. Takođe, ističe se da je Crna Gora generalno aktivan učesnik u regionalnoj saradnji, te da je nastavila dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama – UN, OEBS, Savjet Evrope, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

"Kada je riječ o zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici, Crna Gora je nastavila sa stoprocentnim usklađivanjem sa svim relevantnim izjavama visokog predstavnika u ime EU i odlukama Savjeta. Ovo je snažan signal posvećenosti zemlje njenom putu ka EU – navodi se u Izvještaju", ističu iz MVP.

Ističe se i da Crna Gora ima dobar nivo pripremljenosti i da je postignut određen napredak tokom perioda izvještavanja u segmentu koji se tiče vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike.

"Crna Gora je nastavila da se u potpunosti usklađuje sa stavovima EU i učestvuje u misijama i operacijama EU za upravljanje krizama – dodaje se u dokumentu Evropske komisije", dodaju u saopštenju.

Kada je riječ o vanjskim poslovima, navode da se osim usklađivanja sa EU pozicijama i deklaracijama, ocjenjuje da je Crna Gora nastavila da sprovodi akcije u dijelu zajedničkog regionalnog tržišta koje su bazirane na EU pravilima, uključujući saradnju u okviru CEFTA i Savjeta za regionalnu saradnju.

Navode da se u Izvještaju o napretku, između ostalog, ističe da je Crna Gora nastavila dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama – UN, OEBS, Savjet Evrope, te da ostaje aktivan član u NATO vježbama i misijama.

"U domenu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, navodi se da je Crna Gora ostala posvećena dobrim bilateralnim odnosima sa zemljama aspirantima za članstvo u EU i državama susjedima koje su članice EU, uz ocjenu da je Crna Gora generalno aktivan učesnik u regionalnoj saradnji", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније