Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 12. 2013. 15:13 >> 15:13

SKUPŠTINA CRNE GORE

Završena rasprava o platnom prometu

Poslanici Skupštine završili su raspravu o Predlogu zakona o platnom prometu, kojim se, između ostalog, predviđa uvođenje novih platnih institucija, smanjenje provizija i definisanje te vrste prometa sa Srbijom.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, saopštio je da je suština predloženog zakona uvođenje novih institucija u cilju povećanja konkurentnosti u platnom sistemu, ali i njegova demonopolizacija.

On je naveo da su tarife za bankarske usluge visoke i da su komercijalne banke koje posluju u Crnoj Gori prošle godine po osnovu neto naknada ostvarile prihod od 25 miliona EUR.

Damjanović je podsjetio da se platni promet sa Srbijom, koji je definisan odlukom iz 2001. godine, obavlja preko banaka u inostranstvu, koje na osnovu toga prihoduju nekoliko miliona EUR.

»Zalažem se da se, kod uspostavljanja platnog prometa sa Srbijom, nađe model kojim bismo to riješili preko posebne banke, koja bi radila po posebnim uslovima. Na taj način bi se rasteretilo tih nekoliko miliona EUR, koji se po tom osnovu plaćaju stranim bankama«, rekao je Damjanović.

On smatra da je predloženi zakon samo mali segment reformi u okviru platnog prometa.

»Mora se naći efikasan model platnog prometa sa Srbijom, od čega bi koristi imali država, građani i privreda«, naveo je Jelić i dodao da će se usvajanjem novog zakona obezbijedi usklađivanje sa evropskim direktivama.

On je saopštio da se tim zakonom stvaraju pretpostavke za uvođenje novih platnih institucija, odnosno pružaoca platnih usluga, među kojima i onih za elektronski novac. Njime se, kako je kazao, uređuje osnivanje i rad platnih sistema.


Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, smatra da usvajanje zakona neće doprinijeti razbijanju monopola, kao i da se on nije u dovoljnoj mjeri bavio punom zaštitom korisnika usluga.

»Podnio sam amandmane koji bi trebalo da obezbijede bolju zaštitu korisnika usluga«, rekao je Bojanić i dodao da bi podzakonskim aktima trebalo ograničiti najviši iznos naknade za usluge platnog prometa, koje su trenutno jako visoke.

On je najavio da će Pozitivna podržati predloženi zakon, jer je to korak naprijed u obezbjeđenju veće konkurentnosti na tržištu.

Ministar finansija, Radoje Žugić, saopštio je da bi usvajanje predloženog zakona trebalo da doprinese unaprijeđenju i harmonizacija platnog sistema i ukidanju razlika između nacionalnih i prekograničnih plaćanja.

»To bi omogućilo da se na jednom mjestu urede nacionalne, međunarodne i prekogranične platne transakcije, ali i da se preciznije definišu platne usluge i njihovi pružaoci«, objasnio je Žugić.

Predloženim zakonskim rješenjem se, prema njegovim riječima, stvaraju pretpostavke za uvođenje novih nosilaca u platnom sistmu, u cilju njegove demonopolizacije i povećanja konkurentnosti.


On je naveo i da je postojeći regulatorni okvir u velikoj mjeri pouzdan i efikasan, ali ne i potpuno harmonizovan sa zakonodavstvom, odnosno direktivama EU.

Viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris, kazao je da bi se pitanje platnog prometa sa Srbijom moglo riješiti preko klirinškog sistema, koji nije jednostavan.

On smatra da je najjednostavniji način za uspostavljanje platnog prometa sa Srbijom obavlja preko banke koja postoji u obje države.

Poslanici će se naknadno izjasniti o Predlogu zakona o platnom prometu, koji bi u slučaju usvajanja trebalo da počne da se primjenjuje 1. januara 2015. godine.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније