Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Nova M ]

23. 10. 2021. 19:21   >>  19:22 1

PISONERO

Politički dijalog ključan za napredak

Politički dijalog je, bez sumnje, prioritet da bi Crna Gora napredovala na njenom putu ka Evropskoj uniji, poručila je u intervjuu za Novu M portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

"Pozivamo sve crnogorske institucije i političke snage da sarađuju i budu konstruktivne, u skladu sa institucionalnim mandatima i odgovornostima a u interesu građana Crne Gore", saopštila je Pisonero.

Naš izvještaj o proširenju ponudio je Crnoj Gori mapu s ciljem da vam pomognemo da ubrzate potrebne reforme. Jasno je da je za ovo ključna politička volja i naravno po ovom pitanju mora da postoji konsenzus.

Izvještaj o napretku zemalja ZB koji je predstavljen početkom sedmice, apostrofira reformu pravosuđa za sta je potreban sirok konsezus u vrlo podijeljenom drustvu, dok se iščekuje i epilog u vezi sa formiranjem novog tužilačkog savjeta.   Pisonero naglašava da je potrebno očuvati nezavisnost pravosuđa i njegovih srodnih institucija.

"Potrebno je očuvati nezavisnost pravosuđa i njegovih srodnih institucija, takođe neophodno je osigurati mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kroz sistemsku primjenu finansijskih istraga kao i unaprijediti rezultate u trajnom oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnoscu.. Takođe je veoma važno da politička većina ne zapadne u ćorsokak  kada su u pitanju imenovanja u pravosuđu, za koju je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu", istakla je Pisonero.

CG, poručuje Pisonero, mora da nastavi sa naporima da ispunjava sve reforme, da se  potrudi da rješava otvorena pitanja, koja podrazumijevaju i kritične oblasti kao što su sloboda govora, sloboda medija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, bez vraćanja na prethodna dostignuća u oblasti pravosuđa.

"Vidimo da je Vlada posvećena i da pokušava da ide naprijed, uvede promjene u pitanjima slobode medija, vidjeli smo reviziju zakonodavstva,  novu medijsku strategiju, vidimo komisiju koja prati slučajeve nasilja protiv medija, novi odsjek u policijskom direktoratu koji se bavi istragom slučajeve napada na novnare, i one starije i one novijeg datuma", kazala je ona.

Pitali smo i da li je Brisel spreman da pomogne u moderaciji unutrašnjeg političkog dijaloga koji se čini neophodnim.

"Sve zainteresovane strane koje su voljne da učestvuju u dijalogu i koje su voljne da preuzmu konkretne mjere da se prevaziđu podjele, da obezbijede stabilnost, da idu naprijed sa reformama i sa pregovorima, imaće našu kontinuiranu podršku. Očekujemo da Crna Gora kao zemlja kandidat koja želi da napreduje u pregovorima, pokaže da ima inicijativu, da održi takav dijalog, opet u najboljem interesu građana i evropske budućnosti zemlje", poručila je Pisonero.

Na pitanje da li je moguće da Crna Gora do isteka mandata aktuelnog saziva EK zavrsi pristupne pregovore, Pisonero objašnjava da je na zemljama članicama donošenje svih ključnih odluka o tom procesu, te da EK ne može da spkeuliše o datumu proširenja bilo koje zemlje.

"Ono što mi možemo da vam kažemo sa naše strane jeste da ćemo da nastavimo da čvrsto  podržavamo zemlje Zapadnpg Balkana – politički, ekonomski, tehnički, da pomognrmo i u društvenim i u socijalnim reformama, jer je bitno da se ostvari napredak u njima, da bi se ostvario i na vašem putu ka EU. Znate i sami da je CG otvorila sva poglavlja, privremeno zatvorila tri, I u tom smislu je zemlja koja je ostvarila najveći napredak za sada, svjesni ste da su sada veoma bitna pitanja vladavine prava i ispunjavanje mjerila u toj olasti, jer to će pomoći da se CG približi zatvaranju ostalih poglavlja", zaključila je Pisonero za Novu M.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније