Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 12. 2013. 20:23 >> 20:39
4

SJUTRA SA OPOZICIONARIMA

Kijev: Krivokapić razgovarao sa Ribakom

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić razgovarao je u Kijevu sa predsjednikom Vrhovne Rade Volodimirom Ribakom o situaciji u toj zemlji, objavljeno je na zvaničnom sajtu PS OEBS-a.

 

Krivokapić će se sjutra sastati sa liderima ukrajinske opozicije.

Krivokapić i Ribak saglasni su da je pravo građana Ukrajine da se mirno okupljaju i da protesti moraju biti bezbjedni.

Oni su istakli neophodnost da se trenutna situacija riješi mirnim i institucionalnim putem, navodi se u saopštenju OEBS. 

"Voljeli bismo da se sadašnja situacija riješi na mran način, kroz dijalog i institucije", rekao je Krivokapić i izrazio uvjerenje da će Ukrajina uspješno ostvariti cilj prave demokratije. 

Taj put nije nimalo lak, rekao je on i ponudio pomoć PS OEBS-a Ukrajini na putu demokratizacije. 

Ribak je istakao značaj dijaloga među političkim partijama u Ukrajiniu rješavanju trenutne situacije i potvrdio da je lično zatražio od ukrajinskog javnog tužioca da sprovede istragu o nasilju koje se dogodilo tokom protesta građana na ulicama Kijeva. 

Predsjednik PS OEBS imenovao je delegaciju parlamentaraca OEBS koji će se sastati sa liderima ukrajinske opozicije 5. decembra u parlamentu. 

U delegaciji će, kako je najavljeno, biti potpredsjednici PS OEBS Valburga Habsburg Daglas iz Švedske i Đerđe Tsereteli iz Gruzije, kao i bivši predsjednik PS OEBS Žoao Soareš. 

Tu će biti i predsjednik i potpredsjednik generalnog komiteta PS OEBS za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Izabel Santoš iz Portugala i Mehmet Sevki Kulguloglu iz Turske, kao i izvjestilac PS OEBS za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Gordana Čomić iz Srbije. 

U ukrajinskoj prijestonici se od 4. do 6. decembra održava sastanak kancelarije PS OEBS i Ministarski savjet OEBS, stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu PS OEBS-a.

 

Krivokapić se sjutra sastaje sa Lavrovom

Predsjednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić trebalo bi sjutra da se sastane u Kijevu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. Krivokapić će učestvovati na godišnjem ministarskom savjetu OEBS-a koji se održava u Kijevu.

Pored Lavrova, Krivokapić će imati susret i sa šefom njemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom.  

Sastanak ministara vanjskih poslova članica OEBS-a se krajem svake godine održava u državi koja predsjedava organizacijoim i na njemu se razmatraju pitanja od značaja za OEBS i donose odgovarajuće odluke.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније