Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

24. 10. 2021. 14:07 >> 14:10
10

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ

Nastaviti započeti dijalog zbog evropskog konsenzusa

Socijaldemokratska partija poziva predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da hitno nastavi parlamentarni dijalog vezano za pravosudne reforme i tako pruži konkretan doprinos ispunjavanju preporuka iskazanih u godišnjem Izvještaju Evropske Komisije za Crnu Goru, da se ova pitanja rješavaju kroz širok međupartijski dijalog i konsenzus, poručila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

"Nakon skoro godinu dana potpune uspavanosti Parlamenta po pitanju deblokade pravosuđa nedavno smo imali prvi sastanak u okviru parlamentarnog dijaloga, ali nakon toga izgleda da je ovaj proces opet ušao u stanje pune hibernacije", kazala je ona.

Posljedica toga je, ističe, da imamo status kvo i prepucavanje unutar vladajuće većine, umjesto da radimo na rješavanju ovog pitanja i intenziviramo proces širokog “međupartijskog dijaloga”, kako nam to sugeriše EU.

Naglasila je da EU jasno markira u svom izvještaju da za ovih godinu dana nije urađeno ništa u oblasti pravosuđa, da nijesu ispoštovane ni preporuke Venecijanske komisije oko tužilačkog zakona, a posebno su pozvali da se i proces imenovanja Tužilačkog savjeta ostvari kroz “široki politički konsenzus”.

"Takav konsenzus je u punom duhu Ustava koji propisuje kvalifikovanu većinu za ključne pravosudne funkcije, i jedini je put, kako nam sugeriše EU u svom Izvještaju, da se spriječi neprimjereni politički uticaj na pravosuđe u cjelini. Ova vlast, umjesto da se bavi evropskim i reformskim napretkom države, jedino čime se bavi je trgovina foteljama kroz besprizorne međusobne svađe", istakla je Vuksanović Stanković.

Epilog takvog igranja državom je, poručuje, nikad lošiji EU izvještaj i zaustavljen evropski put Crne Gore.

"U iskrenoj namjeri i želji da ih probudimo iz osjećaja samodovoljnosti i pune posvećenosti procesu grabljenja funkcija, čime urušavaju kompletan sistem državne administracije, što je takođe evropski konstatovano, još ih jednom pozivamo da  se uozbilje i pokrenu dijalog kao jedini način izlaska iz političke krize bez presedana", zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније