Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

25. 10. 2021. 17:33   >>  26. 10. 2021. 06:14 11

ABAZOVIĆ

"Peruničić odgovoran, ali nije nalogodavac"

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu oko sedam sati saslušavao je čelnike bezbjednosnog sektora i tužilaštva u vezi sa bezbjednosnom situacijom u zemlji. "Situacija je bezbjedna i redovna", kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon sjednice. "Mislim da iz svih ovih sjednica svi izazimo mudriji", kazao je Abazović.

Upitan kako može ocijeniti da je situacija redovna, ako je glavni specijalni tužilac prisluškivan, Abazović je rekao da se Vlada obavezala da će raditi protiv zloupotreba bivšeg sistema.

„Tu smo da svaku zloupotrebu prepoznamo, identifikujemo, eliminišemo i o tome upoznamo javnost“, rekao je Abazović.

Abazović nije htio da detaljinije komentariše to što je bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, nakon saslušanja, a povodom prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, pušten da se brani sa slobode.

“Ako je logika da je on (Peruničić) kriv za sve i u prvom i u drugom slučaju ja je lično ne prihvatam. Ja mislim da sigurno postoji odgovornost i te kako postoji odgovornost direktora ANB-a, ali mene ne mogu da ubijede da je on nalogodavac”, poručio je Abazović novinarima, nakon sjednice Odbora.

Na pitanje šta misli ko je nalogodavac, Abazović je kazao:

“Ne bih da se izjašnjavama. I prošli put je bilo sve kao da je taj čovjek iz nekog hira odlučio da prisluškuje i prati ljude, a da to neko od njega nije zatijevao i sad sve treba da se svede na to da će on da odgovara za - zamislite za šta za zlouptrebu službenog položa. Ako neko misli da to tako treba prihvatiti, ja tu logiku ne prihvatim. Tužilaštvo neka radi svoj posao, sudovi neka rade svoj posao, a građani neka vrednuju”, poručio je Abazović i pozvao građane da sami procijene da li sve odgovara elementarnoj logici.

Kazao je i kako misli da su slučajevi prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i smrt Luke Bulatovića povezani.

"Zato što se radi o zloupotrebama bivšeg menadžmenta ANB-a i da je to vjerovatno ostavilo velike posljedice po psihičko stanje gospodina Bulatovića, meni je žao i mislim da je to sigurno na neki način uticalo, e sada treba vidjeti da li je to jedina stvar koja je uticala, ili su možda postojale još neke okolnosti", naveo je Abazović.   

O Cetinju 1. novembra

Abazović je za 1. novembar najavio sjednicu Odbora za bezbjednost na kojoj će se razmatrati izvještaj o dešavanjima na Cetinju od 5. septembra ove godine.

On je ponovio da je direktor policije Zoran Brđanin u tom slučaju radio sve po zakonu.

“Što se mene tiče postupanje policije je bilo profesionalno, efikasno i najvažnije bez ikakvih posljedica po građane u smislu da nije bilo žrtava, niti težih poverada iako je stepen rizika bio jako visok”, kazao je Abazović.

Na danšnjoj sjednici koja je bila zatvorena za javnost saslušani se potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kao i šef specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

Odluku o kontrolnom saslušanju Odbor je donio jednoglasno, na inicijativu predsjednika tog tijela Milana Kneževića.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније