Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

26. 10. 2021. 21:05   >>  21:15 7

ĐUKANOVIĆ:

Funkcionalnost države dovedena u pitanje

Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila je zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

Đukanović je danas primio članove delegacije Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) koji borave u studijskoj posjeti Crnoj Gori i regionu. Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta oni su iskazali interesovanje za predsjednikovo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu i mogućnostima za rješavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posljedica.

Predsjednik je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio da je tema regiona izuzetno važna za stabilnost Evrope, ali i dalju snagu i prestižnost NATO-a.

Uz ocjenu o izvjesnom poremećaju na širem globalnom planu, ocijenio je da je aktuelna situacija na ZB posljedica dvije okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok-Zapad.

U tom kontekstu Đukanović je ukazao na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama ZB za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što, kako kaže, nije samo interes ZB, već i Evrope.

Đukanović je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci ZB više na pitanju stabilnosti, nego integracija.

Kako se navodi, uprkos tome, Đukanović je izrazio spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje.

Kako se navodi u saopštenju, članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose  i države Jugoistočne Evrope.

Članovi Delegacije Savjeta koju su činili Sylvie Kauffmann, direktorica uredništva Le Monde, Engjellushe Morina, viša saradnica za politiku i širi evropski program Savjeta, Vesna Pusić, poslanica u hrvatskom Saboru i bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske, Maria Simeonova, koordinatorka programa Evropskog Savjeta, Hannes Swoboda, predsjednik Međunarodnog instituta za mir i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu, Vessela Tcherneva, zamjenica direktora i šefica kancelarije i Ivan Vejvoda, direktor i stalni saradnik  Evropskog projekta, zahvalili su Predsjedniku za detaljnu analizu i informacije, važne za razumijevanje aktuelnih regionalnih i geopolitičkih prilika.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније