Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 10. 2021. 19:40 >> 19:43
2

RADULOVIĆ

Nema mjesta strahovima da Crna Gora nema povjerenje NATO-a

Crna Gora ima puno povjerenje i podršku svih NATO članica, ponovljeno je na sastanku crnogorskog šefa diplomatije Đorđa Radulovića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu. Radulović je kazao da je susret sa generalnim sekretarom Alijanse znak koliko je Crna Gora cijenjena NATO članica, i da nema mjesta strahovima da Crna Gora nema povjerenje NATO-a.

“Takvu podršku imaju i sve one progresivne snage koje se zalažu da Crna Gora treba da zadržati svoj spoljnopolitički kurs”, kazao je Radulović u izjavi za TVCG u Briselu.

Tokom susreta sa evropskim zvaničnicima Radulović je razgovarao o rezultatima koje je Vlada postigla tokom 10 mjeseci.

“Pohvaljena je naša borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, to je poglavlje 24, i unaprijeđena je sloboda medija”, kazao je Radulović.

Naglašava da je Izvještaj o napretku Crne Gore koji je EU nedavno objavila najbolja šema i vodič u kom pravcu treba da se radi više, a šta je ono što je urađeno dobro.

Na pitanje da li je sa evropskim i NATO zvaničnicima razgovarao o rekonstrukciji Vlade i da li postoji podrška EU i NATO ulasku DF-a u izvršnu vlast, Radulović je kazao da je to tema koja zanima međunarodnu javnost.

“Na svim sastancima i u Americi i u Briselu, oni žele da podrže spoljnopolitički kurs CG, i sve one snage koje se zalažu za EU, NATO i dobrosusjedsku saradnju, što su tri ključna spoljnopolitička principa Crne Gore i u tom smislu naglašeno je da sve takve struje u crnogorskom političkom spektrumu će imati njihovu punu podršku”, kazao je Radulović.

Upitan šta očekuje od posjete američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Crnoj Gori i da li smatra da će on ispostaviti određene zahtjeve Podgorici – da li neko može ili ne može da bude u Vladi, šef diplomatije kaže da ne vjeruje da će američka diplomatija “prstom pokazivati” u pojedince, već da je riječ o tome koje će struje imati njihovu podršku.

“Američka diplomatija ne radi na taj način da ad hominem pokazuje prstom ko može, a ko ne može biti u vladi, niti je to njihov stil, već se samo radi o tome koje će struje imati njihovu podršku. Bilo ko da bude u vladi, Amerika će sarađivati s njim na osnovu međunarodne saradnje, ali samo se radi da li će te struje imati američku podršku ili ne”, kazao je Radulović.

Zaključuje da je posjeta Eskobara Crnoj Gori dobar znak da sve one proevropske struje na kojima je izglasana ova vlada, dobiju podršku i američke i evropske administracije.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније