Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 12. 2013. 18:34   >>  18:35

PODGORICA

Najprije zadovoljiti mjerila za poglavlja 23 i 24

Crna Gora mora napredovati u svim poglavljima jednakim tempom, ali prije toga mora zadovoljiti mjerila za otvaranje poglavlja 23 i 24, ocijenila je direktorka u Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za proširenje, Alehandra Kas Granhe.

Ona je na sastanaku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije (EU) kazala da se nada da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena u decembru.

»Imate akcione planove za poglavlja 23 i 24, i 83 privremena mjerila vezano za ta poglavlja, koja će biti od krucijalne važnosti za određivanje toka pregovora, jer moramo da napredujemo u svakom poglavlju jednakim tempom«, rekla je Kas Granhe.

Prije toga, kako je dodala, Crna Gora mora napredovati u poglavljima 23 i 24 kako bi se zadovoljila mjerila za njihovo otvaranje.

Kas Granhe je kazala da je poglavlje 8 – Konkurencija, veoma izazovno, navodeći da se u sklopu njega dosta posla odrađuje.

»Akcioni plan treba izraditi za poglavlje 8, kao i plan za restrukturiranje Kombinata aluminijuma Podgorica. Tako da pred nama je jako teška naredna godina«, kazala je Kas Granhe.

Prema njenim riječima, Savjet još radi na finasijskom okviru, IPA 2 za narednu godinu, pojašnjavajući da će on obilježiti novi pravac finansijske pomoći koji se pruža Crnoj Gori i drugim državama.

»Dakle, naporna godina će biti pred nama, ne samo vezano za pregovore već i za IPA-u. Sve ovo što radimo, radimo radi dobrobiti građana vaše države«, poručila je Kas Granhe.


Državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović kazao je da se Crna Gora nalazi pred veoma važnim događajem, da do kraja mjeseca otvori nekoliko poglavlja među kojima su poglavlja 23 i 24.

»To će otvoriti novu etapu na putu Crne Gore prema EU i mogućnosti da u narednom periodu i godini radimo nesmetano na otvaranju novih poglavlja«, rekao je Pejović.

Crna Gora je, kako je naveo, pored poglavlja 23 i 24, predala pregovaračke pozicije i za poglavlja koja su, kako je pojasnio, spremna za otvaranje.

»To su poglavlje 5 – Javne nabavke, poglavlje 6 – Poljoprivredno pravo, poglavlje – 7 Pravo intelektualne svojine, poglavlje 10 – Informatičko društvo i mediji i poglavlje 20 – Predzetništvo i industrijska politika«, precizirao je Pejović.

On je ocijenio da je Crna Gora imala intezivnu godinu kada su u pitanju fondovi predpristupne podrške IPA.

»Zatvorili smo IPA-u 1, ali istovremeno moramo raditi na dvije stvari. Prva je Strategijski dokument za Crnu Goru koji tretira ono što je IPA 2, odnosno sedam godina bezpovratne pomoći od EU Crnoj Gori«, rekao je Pejović.

Kako je kazao potrebno je odrediti koji će to sektori biti, na koji način će Crna Gora strategijski i sektorski razmatrati sve što je potrebno uraditi, kako bi pomoć koju EU daje, usmjerila na pregovarački proces i na pripreme članstva u Uniji.

Pejović je rekao da je Crna Gora počela pripreme za prvo programiranje za narednu godinu za fondove koji dolaze, navodeći da očekuje da će oni iznositi oko 35 miliona eura.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније