Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Igor Pejović ]

05. 11. 2021. 06:25 >> 22:38
12

DANILOVIĆ ZA PORTAL

Novi izbori neće otkloniti naše slabe tačke

Vanredni parlamentarni izbori neće otkloniti slabe tačke vladajuće većine i nemogućnost postizanja kompromisa, a i nakon njih bi se našli u sličnoj situaciji, ocijenio je za Portal RTCG lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

Komentarišući stavove Demokratskog fronta (DF) da je za taj politički savez završena faza u vezi sa rekonstrukcijom Vlade Crne Gore, Danilović je rekao da je želja za iskrenim dogovorom ključna, ali da upravo ona nedostaje na svim stranama.

Čarobnih rješenja, kako je rekao, nema u ovakvim prilikama.

"Naša međusobna svadljivost najviše šteti upravo nama, pa je to opominjuća pravda. Svi će biti na gubitku ne bude li se uhvatio posljednji voz za dogovor. Izbori katkad ništa ne riješe, a nigdje nije rečeno ni da se komplikovane situacije obavezno razriješe na biralištima. Naprotiv, uvijek slijede razgovori gdje se vidi politička snaga i mudrost pojedinaca", kazao je Danilović za Portal RTCG.

Smatra da raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora "i nije neka velika politička strategija", jer su oni, kako je pojasnio, "dati kao mogućnost i u vanrednim okolnostima".

"Oni međutim neće otkloniti naše slabe tačke i nemogućnost postizanja kompromisa. I nakon njih mogli bismo se suočiti sa identičnom situacijom, a ja bih se i kladio da bi bilo tako", uvjeren je Danilović.

Nema, kaže, ništa protiv izbora nove Vlade u okviru iste većine, samo smatra da je "taj postupak značajno komplikovaniji".

"Izbor nove Vlade sa eventualno novim ili dodatim partnerima traži nove preduslove i sporazume. U krajnjem, takve mogućnosti bi već morali provjeriti na izborima, jer je demokratski pošteno. Pitanje je, međutim, jesmo li zakonski i infrastrukturno spremni za njih ili smo dužni da ostanemo zajedno do trenutka kada ćemo zaista imati prve slobodne i poštene izbore", pojasnio je naš sagovornik.

Govoreći o tome ima li smisla više uopšte govoriti o rekonstrukciji i izboru nove vlade, ako niko ne čini konkretne korake u obaranju aktuelne, Danilović je rekao da je postalo zarazno "lukaviti se, a lukavstvo nikada nije bilo vrlina".

"Stičemo utisak da bi svi voljeli da 'onaj drugi' sruši Vladu i da sljedeća bude samo 'naša' ili 'moja'! Ipak, to se neće dogoditi. Pred nama je vrijeme u kojemu će se mukotrpno praviti većine za njen izbor - prosto to je istorijski proces na čijem smo mi početku, priznali to ili ne. Ljudi traže objašnjenje, a UCG se trudi da ono bude jasno kako ne bismo zalutali u političke mizerije. Dakle, ovu prvu tranzicionu Vladu, ne bismo i nećemo rušiti zbog personalnih promašaja, to možemo ispraviti rekonstrukcijom", kazao je on.

Lično, kaže on, "da strateški pogriješi i iznevjeri", ne bi imao problem da u ime UCG obori vladu, bez obzira na to kako će ko glasati.

"Ali, ponavljam ne učestvujemo u personalnim kombinacijama jer nije vrijedno truda. Vladi zamjeramo tromost, to što često ima problem sa nepostojanim odlukama, to što na nižim nivoima kadrovski luta, to što pojedini ministri nijesu ni na nivou prosjeka, ali to treba da riješimo u otvorenom razgovoru. Ni u jednom sporazumu nije rečeno ili napisano da premijer ne smije predložiti rekonstrukciju. Ja bih je predložio u trenutku u kojem je evidentno da resor zaostaje, da je ministar pogubljen, da nije za toga posla. Predložio bih je pa neka javnost vidi ko je u pravu, premijer ili neko ko se opire svakoj promjeni. Onda bi bilo jasno ko je ruši ili ko brani vlastitu poziciju koju ne zaslužuje", rekao je Danilović.

Komentarišući najavljeno osnivanje Demohrišćanske partije premijera Zdravka Krivokapića, Danilović podsjeća na dogovor i sporazum o nestranačkoj Vladi.

"Dakle, izvjesno je da bi osnivanje takve partije s pozicije moći Vlade bilo neprihvatljivo od konstituenata koji je podržavaju. I logično je. Zašto bi neko podržavao tuđu stranku? Ipak, pod fer uslovima, takva stranka je dobrodošla. Možda bi se zaista neke stvari i pomjerile, a političke prilike uozbiljile", kazao je Danilović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније