Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ Mina ]

05. 11. 2021. 13:01 >> 13:02
6

PLENKOVIĆ SAOPŠTIO

Hrvatska će reagovati ako bude ugrožavan identitet Hrvata u CG

Hrvatska će svaki put odlučno reagovati ako bude ugrožavan identitet Hrvata u Crnoj Gori ili njihova sigurnost, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je na sastanku sa predsjednicima Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Hrvatskog nacionalnog vijeća Adrijanom Vuksanovićem i Zvonimirom Dekovićem kazao da Vlada te države ima trajnu obvezu da se brine o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.

Iz HGI-ija je saopšteno da se Plenković zahvalio Dekoviću i Vuksanoviću na svemu što rade kako bi bio očuvan položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koja snažno doprinosi kvalitetnim odnosima dvije države.

"Plenković je kazao da će Hrvatska svaki put odlučno reagovati ako se bude ugrožavao identitet Hrvata u Crnoj Gori ili njihova sigurnost, kao i da hrvatska Vlada ima trajnu obvezu da se brine o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Vuksanović i Deković kazali da su zadovoljni čvrstim vezama sa državnim vrhom Hrvatske i intenzivnom i redovnom komunikacijom sa predstavnicima Vlade, kao i saradnjom na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

"U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se sprovode kroz Središnji državni ured za Hrvate van Hrvatske, a koji su posebno važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Deković i Vuksanović su, kako su kazali iz HGI, Plenkoviću prenijeli informacije o aktuelnoj političkoj situaciji i brojnim aktivnostima koje zajednica sprovodi na jačanju položaja Hrvata i njihovog političkog života u Crnoj Gori, posebno nakon parlamentarnih izbora i promjena koje su se desile.

Iz Vlade Hrvatske su poručili da su spremni da pomogne u širenju kapaciteta i postizanju trajnog rješenja imovinskopravnog statusa za Dom kulture u Donjoj Lastvi, koji je značajno mjesto za kulturni i društveni život hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj i šire.

"Hrvatska će nastaviti da pomaže rad Radio stanice Dux, čiji je hrvatski manjinski program posebno važan za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori", poručili su iz Vlade Hrvatske.

Iz HGI-ija su kazali da su sastanku učestvovali i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora za Hrvate van Hrvatske u Saboru Zdravka Bušić i državni sekretar u Središnjem državnom uredu za Hrvate van Hrvatske Zvonko Milas.

"Sastanak čelnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori s predsjednikom Vlade Hrvatske pokazatelj je da Hrvatska ne samo što vodi računa o Hrvatima van njenih granica, već i cijeni zalaganje i nastojanje onih koji čuvaju, brane i njeguju hrvatski identitet", zaključuje se u saopštenju HGI-ija.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније