Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B. [ Mina ]

05. 11. 2021. 13:47   >>  13:56 4

PREDLOG POSLANIKA

Izbori u 16 opština da budu u jednom danu

Poslanici parlamentarne većine dostavili su danas Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori istog dana budu održani u 16 opština i Golubovcima naredne godine i zatražili da budu usvojene po hitnom postupku.

Predloženim dopunama je predviđeno da lokalni izbori iduće godine budu održani u Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Ulcinju, Beranama, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožaju, Žabljaku i Šavniku.

Izbori bi istog dana bili održani i u Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada.

Odbornicima u skupštinama opština Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana produžava se mandat do izbora koji će biti održani naredne godine.

"Predsjednik Crne Gore, Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u skupštinama Mojkovca, Petnjice i Cetinja, od 14. septembra ove godine, dužan je uskladiti sa odredbom ovog zakona, narednog dana od njegovog stupanja na snagu", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da se u Crnoj Gori društvena energija nepotrebno rasipa na učestale izborne procese.

"Takav način održavanja lokalnih izbora je krajnje neracionalan, neekonomičan i društveno u mnogo čemu neprihvatljiv", kaže se u obrazloženju dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Poslanici parlamentarne većine ističu da bi od decembra ove do juna naredne godine bila održana najmanje četiri odvojena izborna procesa.

Oni podsjećaju i na stavove Evropske komisije u kojem se navodi i da, uprkos međustranačkom dogovoru da se lokalni izbori održe istog dana, pravni okvir i dalje predviđa njihovo sprovođenje po potrebi, što dovodi do skoro konstantne predizborne kampanje na nacionalnom i lokalnom nivou.

"Evidentno je da bi bilo krajnje neracionalno da se i dalje nastavi sa postojećom praksom održavanja učestalih lokalnih izbora", kaže se u obrazloženju.

Poslanici parlamentarne većine zato predlažu da se iduće godine istovremeno održe redovni lokalni izbori za odbornike u skupštinama 17 jedinica lokalne samouprave.

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su poslanici Momo Koprivica, Slaven Radunović, Branko Radulović, Dragan Ivanović i Miloš Konatar.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније