Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

05. 11. 2021. 22:32 >> 22:33
24

ĐUKANOVIĆ

"Velikosrpski nacionalizam nasrnuo na CG nakon izbora"

Velikosrpski nacionalizam ponovo je nasrnuo na Crnu Goru, pogrešno čitajući poruke sa prošlogodišnjih paralmentarnih izbora, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović za Gradsku Televiziju.

Đukanović je kazao da je Crna Gora pokazala da se prave vrijednosti mogu braniti i iz opozicije.

“Velikosrpski nacionalisti su u ovoj godini polomili su zube na Crnoj Gori i tek će ih polomiti”, kazao je Đukanović.

Na pitanje kako je doživio doček crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Srbiji kazao da je riječ o “većoj sramoti za domaćina nego za gosta”.

“To je nepoštovanje himne, zastave, počasne garde i Srbije same. Dozvoliti onakav čin dočekivanja visokog državnog gosta iz bilo koje zemlje, ozbiljan je faul”, smatra Đukanović.

On je, komentarišući situaciju u regionu, kazao da se “sva pogoršanja političkih i bezbjednosnih prilika, kao i zatvaranje evropske perspektive, najdrastičnije prelamaju preko Bosne i Hercegovine (BiH)”.

“Propušteno je 26 godina, da se implementacijom Dejtonskog sporazuma obezbijede pretpostavke za funkcionalnost BiH”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je, “zbog raznih kompromisa koji su pravjeni na štetu BiH” došlo do obnovljanja i jačanja nacionalizama.

“Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili BiH nijesu sahranjeni, iako su doživjeli proaz. Bio je pretjerani optimizam vjerovanje da su te ideje sahranjene”, rekao je Đukanović.

On je kazao da su domaći nacionalisti iskoristili “mnogo nekonzistentonsti u politici međunarodne zajedice”.

“Čekali su svoje vrijeme, priželjkivali zaoštravanje odnosa, slavili navodno jačanje Rusije na međunarodnoj sceni, iako smatram da je osnažen samo njen destruktivni potencijal”, kazao je Đukanović.

On je kazao da se “ruska destruktivna politika veoma razmahala prema Zapadnom Balkanu".

“Mislim da to nije samodestruktvina već i autodestruktivna politika”, naveo je Đukanović.

Na pitanje da li je moguć rat u BiH, on je kazao da ne bi isključio nijedan scenario.

“Već godinama upozoravam da su Evropska unija (EU) i NATO jednu sobu u evropskoj kući prepustili drugima. To nije neodgovorno samo prema Balkanu već i prema Evropi i NATO-u”, naveo je Đukanović.

On je poručio da će proces proširenja Evrope zatvoriti prostor za maligne uticaje.

EU se, kako je ocijenio, prema Balkanu odnosi kao prema regionu u kojem se evropske vrijednosti podrazumijevaju.

“Ovdje je velika borba za promociju evropskih vrijednosti. To je otvorilo prostor za retrogardne politike. Kada bi projekat velikosrpskog nacionalizma uspio, došlo bi do novih konfiguracija”, rekao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније