Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

08. 11. 2021. 07:49 >> 07:54
1

ODBOR ZA IZBORNU REFORMU

Sekulić: Postoji dobra volja da se posao završi

Nakon višemjesečne pauze Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, kako je za Radio Crne Gore potvrdio Predrag Sekulić iz DPS-a počeće sa radom. Kaže i da kod svih članova tog tijela postoji dobra volja da se posao i završi.

"Kad god smo imali prilike da razgovaramo ja i Strahinja Bilajić koji je predsjednik Odbora sa svim članovima Odbora postigli smo jedan zajednički dogovor da nastavimo sa radom. Vjerujem da ćemo biti efikasni, sve radne podgrupe biće u radnom pogonu. Da li ćemo ispuniti očekivanja da rad završimo do kraja ove godine nijesam siguran, nijesam toliki optimista", kazao je Sekulić.

Predsjedavajuća jedne od radnih grupa Branka Bošnjak sigurna je da će se rad završiti do kraja godine. Ističe i da je ključno pitanje srediti birački spisak.

"Birački spisak nije odražavao pravo stanje u Crnoj Gori. Skoro 90 odsto stanovništva se nalazi u biračkom spisku što je bilo nezamislivo. Predstavnicima manjina je to vrlo važno i čini mi se da smo našli neki zajendički jezik", kazala je Bošnjak.

Da će se naći zajednički jezik u koliko vladajuća većina promijeni pristup smatra Genci Nimanbegu.

"Prvo treba promijeniti pristup parlamentarne većine da ovaj Odbor ima bilo koje šanse da dođe do nekog zajedničkog rezultata", kazao je Nimanbegu.

Iz SDP-a vladajućoj većini kritike da sprovode pravno nasilje nad Ustavom i zaknom. Draginja Vuksanović Stanković mišljanja je da vlast suprotno ptravu preložila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Za promjene tih zakona potrebna je dvotrećinska podrška koju je od nas zahtijevala i Evropska komisija kroz paket reformi koje nudi Crnoj Gori. I ono što je sigurno je da SDP u procesu urušavanja pravnog i političkog sistema kroz kršenje zakona i Ustava ove države učestvovati neće", kazala je Vuksanović Stanković.

Iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića poručuju da kad predsjednik Skupštine Aleksa Bečić već nije obezbijedio funkcionalnost parlamenta mogao je makar taj, kako navode, vansistemski upad u izborni sistem obaviti prije 14. septembra tačnije prije odlike predsjednika o raspisivanju izbora u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

"Logično bi bilo da je uoči raspisivanja izbora predsjednik parlamenta Aleksa Bečić uložio napor da reaktivira odbor za izborno zakonodavstvo, da pripremi i predloži parlamentu na usvajanje odgovarajuće norme u zakonima koji regulišu ovu oblast Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zako o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakon o biračkim spiskovima kao i ostale propise koji su u funkciji sprovođenja izbora. Umjesto toga on je imao druge prioritete, rekonstrukciju vlade i uvođenje Demokratskog fronta u nju", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu kako je rečeno Radiju Crne Gore, na sjutrašnjoj sjendici utvrdiće modalitete i sistem rada i raspisati pozov za člana iz akademske zajednice oko koga je bilo dosta polemike između vlasti i opozicije.


Nena Drašković, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније