Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin, TVCG

07. 11. 2021. 19:40 >> 19:50

BLAŽIĆ O IZBORIMA

Za odlaganje izbora više pravno spornih aspekata

Zakonitu Odluku predsjednika Mila Đukanovića o raspisivanju izbora u tri opštine, predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić i vladajuća koalicija pokušavaju da ignorišu i da Đukanoviću nametnu nepoštovanje vlastitih odluka donijetih u skladu sa Ustavom i zakonima, poručili su iz Kabineta predsjednika Crne Gore. I dok iz parlamentarne većine očekuju da predsjednik odgodi izbore, pravni stručnjaci problematizuju legitimnost takvog zahtjeva.

Nakon što je predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić saopštio da će odgađanje izbora u tri opštine koji su zakazani za 5. decembar biti zakonska obaveza prvog čovjeka države, iz kabineta Mila Đukanovića saopštili su da su njegova prava i obaveze definisani Ustavom i zakonom, te da se ne mogu propisivati “kako kome padne na pamet, uključujući i svaku novu parlamentarnu većinu”.

"Imamo zakonitu odluku predsjednika koja je duže od mjesec sastavni dio pravnog poretka, koju predsjednik Parlamenta i vladajuća koalicija pokušavaju da ignorišu. Uz to, oni pokušavaju da nametnu Predsjedniku Crne Gore nepoštovanje vlastitih odluka donijetih u skladu sa Ustavom i zakonima. Sve previđajući dvije okolnosti poznate čak i pravnicima – pripravnicima. Prvu, da time krše ustavno načelo o zabrani povratnog dejstva propisano članom 147 Ustava koji glasi da 'zakon i drugi propisi ne mogu imati povratno dejstvo'. To je moguće samo izuzetno, ako to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona", navodi se u saopštenju.

Grupa poslanika parlamentarne većine dostavila je Skupštini prijedlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim traže da se lokalni izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, odgode i objedine sa drugim izborima planiranim za proljeće naredne godine. Očekuju da će Đukanović postupiti po tom zakonu i podsjećaju da je bez ikakavog pravnog osnova odgodio prošlogodišnje izbore u Tivtu zbog pandemije korona virusa.

Poslanica DNP-a Maja Vukićević, kaže da se Đukanović sada sjetio zakona.

"Poznato je koliko ga on poštuje. Nije ga poštovao ni tada kada je odložio izbore u Tivtu, već samovoljno, ali sada će imati zakon pred sobom i nadam se da će ga poštovati", kazala je Vukićević.

U prijedlogu zakona parlamentarne većine profesor Đorđije Blažić vidi više pravno spornih aspekata. Posebno problematizuje to što nijesu precizirali na koji način predsjednik može dva puta da odlučuje o istim izborima, te kako već donijetu odluku može da stavi van pravne snage.

"Predsjednik u zakonu mora da ima eksplicitno ovlašćenje šta će da uradi, koji akt treba da donese da ostvari svrhu i cilj zakonske norme. On to nema u zakonu. Očigledno da je zakonodavac izbjegao svoju odgovornost da to pitanje riješi na konkretan način, nego je teret prebacio na predsjednika", ističe Blažić.

A, predsjednik, kaže Blažić, ne može odgovarati za povredu zakona, već isključivo Ustava. Prokomentarisao je i pozivanje parlamentarne većine na odluku Đukanovića o odgađanju izbora u Tivtu.

"I ta odluka je vrlo sporna, jer da je ona donijeta u situaciji vanrednog stanja, koje je i trebalo da se proglasi, kao što je to uradila i Srbija, on bi to i mogao da uradi. Ni on tada, nije imao neposrednog, po mom uvjerenju, ovlašćenja da ih odgodi uopšte", smatra Blažić.

Partije vlasti zahtijevaju objedinjavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, jer se, kako su naveli, zbog čestih lokalnih izbora u Crnoj Gori održava stanje podignutih tenzija. Da se izbori odže istog dana preporuka je i Evropske komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније